Nieuwe automaatstroken in Andorra

Ruim twee jaar geleden, op 22 juni 2021, verschenen de eerste twee Post & Go stroken van Andorra. Op 20 juni 2023 werd er het tweede paar stroken door het Spaanse Correos uitgegeven (afb. 1).

Om wat voor stroken gaat het nu? Ze zijn in offset, in glanzende kleuren, door Cartor Security Printers gedrukt. Op de ene strook staat het Casa de la Vall. Dit is een oud gebouw in Andorra la Vella uit de zestiende eeuw waar tot in 2011 de volksvertegenwoordiging van het ministaatje vergaderde.

Op de andere strook zie je vuurdragers die cirkels van licht maken met fakkels. De strook is bijzonder omdat de figuur die met de fakkel staat te zwaaien in de strook gestanst is (afb. 2). Plak je de strook op een brief, dan kan die figuur (afb. 3) weggelaten worden. Je ziet dan het silhouet van die figuur. Dat is leuk gevonden!

De stroken zijn in vier tariefsoorten te koop (afb. 4). Die tariefsoorten zijn A (binnenland van Spanje), B (Europa), C (rest van de Wereld, met uitzonderingen) en D (nieuw, voor de uitzonderingen: Verenigde Staten, Japan, Rusland, Australië en Canada).

Afbeelding 5 en 6 geven de stroken met speciaal eerstedagstempel weer.

Dat er variaties zijn in de prints op de stroken heeft te maken met de codereeksen en met een speciale graphic. De stroken zijn beprint in Madrid en in Andorra. Elke printer heeft een eigen code. Stroken die beginnen met code B6AD23 ES01 zijn beprint door een automaat die in Madrid staat. Begint de codereeks met P6ES23 MDCC, dan is de strook ook beprint in Madrid, maar dan door een desktop printer. Deze stroken (uit printer MDCC) hebben geen graphic (zie afb. 7 en 8). De printer die in het postkantoor in Andorra staat, beprint de stroken met code P6AN23 AN23.

De speciale graphic voor de strook waarop het Casa de la Vall staat toont het wapen van Andorra (afb. 9).

De symboliek van dit wapen is interessant. Midden in het wapen ziet u vier kamers. Zo worden de vlakken in een wapen genoemd. In de eerste kamer, linksboven, staat een mijter met staf, wat een verwijzing is naar één van de twee co-vorsten van Andorra, de bisschop van Urgell. De tweede kamer toont het wapen van de tweede co-vorst, de graaf van Foix. De functie van deze graaf wordt (op papier) waargenomen door de president van Frankrijk. Omdat er twee regerend vorsten zijn, wordt Andorra ook wel een diarchie genoemd. De derde kamer, rechtsonder, staan vier palen die de band met Catalonië moeten symboliseren. In de vierde kamer, rechtsonder, ziet u twee koeien weergegeven, wat een verwijzing is naar feodale heren die het heel vroeger in Andorra voor het zeggen hadden, de graven van Béam. Tot zover de symboliek. In de praktijk wordt het staatje nu geregeerd door een regeringsleider met ministers. Verder is er een algemene raad die een controlerende functie heeft.

De graphic op de andere strook, een cirkel van vuur (afb. 10), is een verwijzing naar de zon. De zon wordt gezien als symbool van vruchtbaarheid en welvaart en moet overeenkomstig met een oude traditie gevoed worden met vuur. Dat wordt op de langste dag van het jaar gedaan met vreugdevuren, vuurzwaaiers (afb. 11) en fakkeloptochten.

Men maakt er elk jaar weer een enorm feest van, niet alleen in Andorra maar ook in delen van Spanje en Zuid Frankrijk. De feesten zijn door de Unesco uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Dat is een goede reden voor een afbeelding daarvan op een automaatstrook.

Share This
Spring naar toolbar