Marokko: de kleding van de Mohammed VI
Een interessante man, die koning Mohammed VI van Marokko. En dan bedoel ik uit filatelistisch oogpunt bekeken. Hij is al bijna 25 jaar de baas van Marokko en is er de achttiende koning van de Alaoui-dynastie, die sinds 1666 regeert.
Natuurlijk staat de koning afgebeeld op postzegels en munten. Heel normaal voor een monarch. Maar het zijn foto’s, en geen silhouet, schets of plastiek. En die kun je natuurlijk met aandacht bekijken en vergelijken.
Die permanente zegels bevinden zich ook in postzegelboekjes, al twintig jaar. En dan krijgt hij de aandacht van de boekjesverzamelaar.
De koning hinkt voortdurend op twee gedachten: hij wil Marokkaan onder de traditionele Marokkanen zijn, èn hij wil een wereldburger zijn in pico bello maatpakken. Naar verluidt draagt hij elk maatpak maar één keer. Voor hem geen probleem, want hij behoort tot de rijkste staatshoofden ter wereld.
Hoewel er boekjes uitkomen met tien maal dezelfde kleding (traditioneel of modern westers), zien we ze ook met vijf van elk. Het hierbij afgebeelde boekje 8 is er een voorbeeld van.
Op de postzegel gaat zijn kleding langer mee. Het valt namelijk op dat hij op permanente zegels steeds dezelfde kleding draagt: dezelfde kaftan en fez, en ook het maatpak blijft in latere boekjes lang identiek. Prettig is dan natuurlijk dat ook z’n gezicht niet veroudert.
Zijn traditionele kleding werd voor het eerst wat anders in 2015. Niet veel, weer een wit kleed en een rode fez. Deze kledij blijft – op de postzegel – in gebruik tot vandaag de dag.
Boekje 29, 2015
Er wordt wel geklungeld met het jaartal rechtsonder (hier rechtsboven). Van dit boekje zijn drie versies bekend.
- Drukdatum 27.11.15, jaartal 2015
- Drukdatum 30.09.16, jaartal 2016
- Drukdatum 15.03.17, jaartal 2015. Klopt natuurlijk niet.
De Franse boekjescatalogus van ACCP (de Franse ‘boekjesclub’) heeft er zelfs een apart nummer aan gegeven. Het is daar boekje 30.
Ook in een recent verschenen postzegelboekje, najaar 2022, is hij geen spat veranderd. Opmerkelijk is het volgende: hoewel het eigenlijk gewoon een velletje is, noemt de Marokkaanse post het toch een boekje. En omdat ze het zelf waarschijnlijk niet geloven, hebben ze het er ook maar opgezet: carnet. Er verschenen de laatste tijd meer van dit soort velletjes die de naam boekje kregen. De achterzijde is onbedrukt.
Marokko kent natuurlijk ook tariefsverhogingen. En aangezien ze (nog) niet met permanente waarden werken, moeten er dan nieuwe postzegels komen. Tot dusver nam men steeds hetzelfde portret, maar de koning heeft eens in z’n westerse garderobe gezocht. Het resultaat is op boekje 24 uit 2013 te zien. Intussen is ook de gewoonte ontstaan om in de boekjes de datum van vervaardiging te vermelden. Zie hiervoor bij boekje 29. Gewoonlijk zijn deze boekjes dan ongeveer één maand later bij de post verkrijgbaar.
Nog iets over de rijkdom van deze koning: hij bezit maar liefst 12 paleizen en heeft een riant onderkomen in Parijs. Verder heeft hij onder meer een privéjet, een collectie superluxe auto’s en heeft hij aandelen in verschillende grote (staats)ondernemingen en banken.
Blijft z’n traditionele kleding onveranderd (kan ook per definitie eigenlijk niet), in 2023 komen er plots twee nieuwe maatpakken! Twee nieuwe boekjes ook: tien maal 4.10 dh (binnenland) en tien maal 9.80 dh (buitenland). Het is intussen wel de gewoonte dat de koning groot op de kaft van het boekje staat afgebeeld. Met hetzelfde pak aan als op de zegel.