Eind februari 2024 ben ik op snuffelbezoek geweest in Veenendaal, Winterstamps 2024. Ik heb daar twee dagen rondgehangen, veel mensen gesproken en enkele hele mooie aanvullingen voor mijn verzameling gevonden. Twee daarvan komen wat mij betreft in aanmerking voor het “nieuwtje van de dag”, de door Hens Wolf enkele jaren geleden opgezette maandelijkse rubriek waarin leden iets bijzonders kunnen laten zien, uit hun verzameling. De twee beelden die ik u in deze bijdrage laat zien betreffen in beide gevallen Persoonlijke Postzegels van Nederland, waarbij er iets mis is gegaan bij de druk van het beeld in het officiële kader. Zoals u zult weten worden Persoonlijke Postzegels in twee drukgangen gedrukt. Eerst wordt het kader gedrukt zonder beeltenis, daarna wordt, naar gelang de bestellingen die zijn ontvangen, de beeltenis geplaatst. En dat dit niet altijd goed gaat moge de volgende twee voorbeelden duidelijk maken.

In de eerste figuur ziet u twee postzegels naast elkaar in het Persoonlijke Postzegel-kader van 2010 (NVPH 2751) uitgegeven door de organisatie van de Brievenbeurs te Gouda (de voorloper van Winterstamps) ter gelegenheid van het 20-Jarig jubileum van deze beursorganisatie.

De eerste zegel is de zegel zoals die er hoort uit te zien. Maar bij de tweede zegel is te zien dat het beeld enigszins omhoog is verschoven, waardoor het zegelbeeld aan de bovenzijde in de tandingrand terecht is gekomen. Ik heb nog niet achterhaald hoe groot de oplage is geweest van deze Persoonlijke Postzegel, maar ik kan u verzekeren, dat er van het verschoven exemplaar veel minder gedrukt moeten zijn aangezien de opdrachtgever een zeer kritisch man is, die de gedrukte zegels eerst laat komen, keurt om te zien of ze er goed uitzien en, indien zoals in dit geval duidelijk niet zo is, het grootste deel terugstuurt en een nieuwe set opeist bij de PTT.

Het tweede voorbeeld, waarvan ik in Veenendaal zelfs een heel velletje aantrof bij een handelaar, is een velletje uitgegeven door de KNBF ter gelegenheid van het Jo Toussainttoernooi met het Persoonlijke Postzegel-kader uit 2013 (NVPH 3013). Het hier getoonde vel laat een volledig scheefgedrukte beeltenis zien. In beide rijen zegels loopt de beeltenis van links naar rechts schuin omlaag. De beeltenis loopt aan de rechterzijde zelfs tot door de tekst van het kader. Het is overigens in dit geval interessant om te zien, dat het kader over de beeltenis heen loopt. Dat moet betekenen, dat de beeltenis eerst gedrukt wordt en het kader daarna. Ook de titel van het velletje “KNBF Jo Toussainttoernooi” is schuin afgedrukt. Vreemd is het natuurlijk wel, dit velletje. Want bij uitstek de KNBF, de hoeder van onze hobby in Nederland, zou toch degene moeten zijn, die ervoor zorgt dat dit soort drukuitschot niet op de markt kan verschijnen!

“Zoekt en gij zult vinden” heet dit!

Share This
Spring naar toolbar