De nieuwe Marianne

President Emanuel Macron van Frankrijk mocht op 7 november 2023 bij het plaatsje Perigueux, in de drukkerij  waar Franse postzegels worden gedrukt, een postzegel onthullen met een nieuwe afbeelding van Marianne. In Frankrijk is het sinds het presidentschap van de Gaulle een traditie dat elke Franse president om de vijf jaar een nieuwe Marianne mag aanwijzen. Sowieso zijn er zijn vanaf de helft van de 19de eeuw veel verschillende afbeeldingen van Marianne op Franse postzegels te vinden. Marianne is volgens de Wikipedia de nationale personificatie van Frankrijk en symboliseert de Triomf van de Republiek, de vrijheid en de rede.

De nieuwe Marianne (afb. 1) heet ‘de Marianne van de toekomst’,  in het Frans ‘Marianne de ‘l’ avenir’. De vorige Marianne (afb. 2) kreeg als bijnaam ‘de toegewijde’ (‘Marianne l’engagée’). De nieuwe Marianne is ontworpen door beeldend kunstenaar Olivier Balez. Deze wilde in het ontwerp de zorgen om het klimaat uitdrukken, onder andere door het haar van Marianne te laten verstrengelen met een natuurlijke omgeving van bladeren die overgaat in een wereldbol.  Daarnaast blijft de afbeelding ook een verwijzing naar de fundamentele waarden van de Republiek. De Frygische muts die zij op heeft, net als bij de eerdere Mariannes, staat symbool voor vrijheid.
De gravure waarmee de afbeelding is weergegeven is gemaakt door grafisch kunstenaar Pierre Bara.

Links op de automaatstrook met de nieuwe Marianne die vanaf 6 november 2023 tijdens de salon Philatélique d’Automne in Parijs te koop was, staan de waarden van de Republiek in woord duidelijk weergegeven: ‘Liberté, Egalité, Fraternité‘ (afb. 3).

De ontwerper van de nieuwe Marianne en de graveur van het ontwerp waren op de Salon aanwezig om hun handtekening bij de strook, geplakt op een stuk papier (afb. 4), te zetten. De twee andere handtekeningen zijn van de ontwerpers van de automaatstrook: Sylvie Patte en Tanguy Besset. Verder ziet u een afdruk van de stempels die speciaal voor de nieuwe Marianne uitgifte zijn ontworpen.

De stroken werden op de beurs in twee varianten verkocht. Via de stand van La Poste werden setjes van drie stroken verkocht, beprint door een Brother printer. Verder had La Poste op de beurs twee Nabanco automaten geplaatst die de stroken na betaling ook afgaven. De Brother print (afb. 5) verschilt zoals u ziet op afbeelding   van de print uit de Nabanco automaat (afb. 6).

Omdat het soms lang wachten is voordat je aan de automaat aan de beurt bent waren er voor de automaten zitjes geplaatst.  Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.  De foto (afb. 7) werd mij toegestuurd door Postaumaat-lid Hans Verdonk (waarvoor mijn dank).

Share This
Spring naar toolbar