Verkoop van pakketpostzegels gestopt per 1 januari 2021

In 1995 introduceerde toen nog PTT Post de pakketpostzegel. Dat waren groot formaat postzegels waarop duidelijk zichtbaar was tot welk gewicht een pakje gefrankeerd was. Tevens hield de verzender een strookje over nadat de zelfklevende zegel op een pakket was geplakt waarop hij de adresgegevens van de ontvanger kon vermelden voor zijn eigen administratie en als bewijs van verzending. Afgebeeld is een zegel van de allereerste serie pakketpostzegels (Afb 1) alsmede van de meest recente serie (Afb 2).

Ofschoon het aantal verzonden pakketten de laatste jaren continu stijgt mede door de populariteit van de online verkoop en nog eens versterkt in het afgelopen jaar door de coronamaatregelen die het aantal online verkopen zeer fors heeft doen toenemen, heeft PostNL besloten om het gebruik van pakketpostzegels te staken. Reeds per 1 augustus staakte PostNL met de online verkoop van pakketpostzegels via de website. Ook werden de verkooppunten niet meer voorzien van nieuwe voorraad.

Bestaande voorraden konden echter nog wel worden verkocht tot en met 31 december 2020. Wie nog pakketzegels heeft, ongeacht van welk type, kan die tot en met 30 maart nog gebruiken voor frankering. Daarna zijn deze pakketpostzegels niet meer gelding voor frankering. Er bestaat geen mogelijkheid om deze oude pakketzegels in te leveren tegen betaling van de aankoopprijs c.q. de (inmiddels veelal hogere) frankeerwaarde.

In Bulletin 190 leest u meer over dit onderwerp en tevens over twee waarschijnlijk door vele
verzamelaars gemiste pakketpostzegels.

Share This
Spring naar toolbar