Voor een leefbare aarde

Wist u dat 2022 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het Internationaal jaar van de basiswetenschappen voor duurzame ontwikkeling? Dat kwam ik te weten door de uitgifte van drie automaatstroken door CTT Post, de postorganisatie van Portugal. De uitgiftedatum is 30 mei 2022.

Voor zover ik kan zien is CTT post tot nu toe ook de enige postorganisatie die daar in filatelistisch opzicht aandacht aan besteedt. In een bijgaande toelichting van CTT post wordt aangegeven dat bij de basiswetenschappen gedacht moet worden aan onder andere biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde en antropologie. Als doel wordt vermeld om het belang van deze wetenschappen te benadrukken voor het bereiken van een betere kwaliteit van leven in de wereld.

Voor het jaar 2030 hebben de Verenigde Naties hiervoor 17 duurzame ontwikkelingsdoelen vastgesteld. Welke doelen dit zijn zal ik hier niet benoemen, maar ze verklaren wel waarom er 17 blokjes staan op de automaatstroken. De afkorting onder de blokjes staat voor ‘, oftewel ‘het Internationaal jaar van de basiswetenschappen voor duurzame ontwikkeling’.

De stroken zijn in offset gedrukt door drukker Copidata SA en zijn te koop via o.a. de filatelistische dienst van CTT Post (www. CTT.PT). De volgende Euro waardes zijn in de automaten geprogrammeerd: 0,57; 0,85; 0.95; 1,05. Verder zijn er twee waardes met Correio Azul (lijkt op priority) te koop: 0,74 en 3,60.

Share This
Spring naar toolbar