USA: loketstroken TOSHIBA / HONEYWELL

Van 1992 tot 2014 zijn in Amerika de PVI-printers van de firma MOS in bedrijf geweest. PVI staat voor Postage Validation Imprinter = printer voor postale opdruk. Aanvankelijk stond het logo van de Amerikaanse adelaar links op de PVI gedrukt.

Vanaf 1995 werd het nieuwe, meer gestyleerde logo van de United States Postal Service geprint. Ik kreeg zo’n PVI in 1999 in een klein postkantoortje aan de rand van de Grand Canyon.

In het najaar van 2014 ontving ik van een kennis een geheel nieuwe strook die in tekst en opdruk leek op de oude stroken, maar die veel breder was en geheel wit.

Het bleek om frankeermachines van het merk Toshiba te gaan. Sinds 2014 vervingen zij fasegewijs de oude MOS-printers. De stroken hebben geen roze fosforrand, ze zijn rechthoekig en ze zijn zelfklevend zonder onderpapier.

In augustus 2015 was ik wederom bij de Grand Canyon en ik vroeg een strook voor een ansichtkaart naar Nederland (= bestemming 00107 onder de barcode).

Ik vroeg de medewerkster of ik uit deze nieuwe machine ook teststroken kon krijgen. Het enige dat als test uit de printer kwam was echter een onbedrukte strook.

Al snel bleken er ook enkele verschillen te bestaan.

Type 1

  • Waarde 11 mm breed
  • Groot USPS-logo 21 mm diagonaal
  • Komma zonder spatie (LANCASTER,CA)

 

Type 2

  • Waarde 18 mm breed
  • Klein USPS-logo 16 mm diagonaal
  • Komma met spatie (GRAND CANYON, AZ)

Een echte nieuwigheid trof ik aan op een strook van 26 november 2018 uit BURIEN, WA. Het woord PAID, dat onder U.S. POSTAGE stond, is verplaatst naar de bovenste regel. Op de tweede regel staat nu FCPIS. Dat staat voor: First Class Parcel International Standard. Kortom, de frankeerstrook geeft nu aan om welk soort poststuk het gaat. Bovendien is de hele tekst op de strook nu links uitgelijnd.

Op een frankeerstrook van 13 december 2018 uit SEAHURST, WA. op een kerstpakketje kwam een andere afkorting voor. FCMI LE. Dit staat voor: First Class Mail International Large Envelope.

Natuurlijk moeten er veel meer van die afkortingen bestaan. Wie kan voorbeelden melden?

Share This
Spring naar toolbar