Speciaal Catalogus/Handleiding – Combinaties uit Automaatboekjes Nederland 2022

Als uit de as herrezen! Deze maand verscheen de 4de editie van deze 86 bladzijde tellende Catalogus/Handleiding. Het heeft maar liefst 41 jaar (!) geduurd eer de 3de editie een opvolger kreeg.

Feitelijk kunnen we meer spreken van een Handleiding dan een Catalogus. Stap voor stap wordt uit de doeken gedaan hoe combinaties, postfris of gestempeld, herleid kunnen worden tot de specifieke automaatboekjes waaruit ze komen. Technische zaken als gomsoorten, drukrichtingen, papiersoorten en dergelijke worden in heldere taal uitgelegd. Maar ook specifieke zaken als o.a. diverse typen Andreaskruizen, hun stand t.o.v. de drukrichting, versnijdingen en kleurvariaties komen ruim aan bod. Afwijkingen als cilindervoegen, gedecentreerd gesneden en -geperforeerd, afwijkende middenbanen worden uit de doeken gedaan. En zeker ontbreekt een zeer ruim overzicht van plaatfouten niet.

Niet alleen de ervaren verzamelaar van combinaties zal plezier beleven aan deze handleiding, maar het zal juist ook interesse opwekken bij nieuwe, jonge(re) verzamelaars in dit mooie verzamelgebied. Zeker in deze tijd, nu de prijzen van deze combinaties (en hun boekjes) sterk zijn gedaald en veel materiaal voor ieder bereikbaar is.

Naast de inhoud zijn grote verschillen tussen de 3de en 4de editie wel de gebruikte technieken. Werd destijds met typemachine en zwart/wit afbeeldingen gewerkt. Nu is met computer en diverse software een mooi document samengesteld met afbeeldingen in kleur en…. in hoge resolutie.

De catalogus/handleiding is verkrijgbaar als Pdf-document of als Word-document. Grote verschil is dat de Pdf per mail toegezonden kan worden, en 2MB groot is, maar beperkingen heeft bij vergroten van afbeeldingen. Het Word-bestand, 55 MB groot, wordt per WeTransfer toegezonden. Deze laatste heeft als grote voordeel dat afbeeldingen makkelijk tot 500% vergroot kunnen worden, zodat details heel goed te bestuderen zijn. Ook geeft Word een iets mooiere weergave bij printen.

De prijs is € 9,50 per toegezonden catalogus en te bestellen per e-mail: vera@travera.net De catalogus wordt u dan per omgaande toegezonden.

Heel veel studie- en verzamelgenot!

De schrijvers
Vera Arkenaar & Hans van Apeldoorn

Share This
Spring naar toolbar