Principat d’ Andorra

Andorra is door politieke ontwikkelingen in een ver verleden uitgegroeid tot een door Spanje en Frankrijk gedeeld vorstendom. De post wordt er door twee postdiensten verzorgd, namelijk door het Spaanse Correos (in Andorra anders genoemd) en door La Poste uit Frankrijk. Beide postdiensten gebruiken voor Andorra eigen postzegels. Zowel op de Franse als op de Spaanse postzegels van Andorra staat ‘Principat d’ Andorra’. Principat staat voor prinsdom of vorstendom. Opmerkelijk is dat de functie van vorst waargenomen wordt door twee personen, één uit Spanje en één uit Frankrijk. Hun rol is vooral symbolisch. Het zijn de president van Frankrijk en de bisschop van de Spaanse stad La Seu d’Urgell.

De Spaanse postdienst, Correus Espanyols, bracht op 22 juni van dit jaar twee automaatstroken uit. Al eerder werden er in de dwergstaat door het Spaanse postbedrijf automaatstroken uitgegeven. Dat was in de periode van 1996 tot in het eerste decennium van deze eeuw. Op die stroken ziet u o.a. drie bergtoppen staan. De frankeerwaarde werd tot 01-01-2002 in peseta’s aangegeven, daarna in euro’s.

De nieuwe stroken zien er m.i. veel aantrekkelijker uit. U ziet ze in dit actualiteitje in strippen van 4. Op de ene strook ziet u een kunstobject afgebeeld van de Spaanse beeldend kunstenaar Mauro Stacioli. Het gaat hier om de ring van Ordino. Van internet lees ik dat de kunstenaar er een tegenstelling tussen natuurwetten en wetten van de mens, dat wil gezegd, de complexiteit van de natuur versus de eenvoud van de mens, mee wilde uitdrukken.

Het kunstobject is al eerder op een postzegel afgebeeld. Het gaat om een zegel uit 1992, uitgegeven door de Franse postdienst van Andorra.

De andere strook toont een deel uit een expositie van het postmuseum in Andorra. Dit museum is gevestigd in het dorpje Ordino, niet ver van de ring dus. Onder meer in het museum wordt de samenwerking tussen de Franse en Spaanse post er treffend tot uitdrukking gebracht. Zie het portier van een auto met de logo’s van beide postdiensten.

De nieuwe automaatstroken kunnen zoals u ziet voor vier tarieven beprint worden: tarifa A, A2, B en C. Behalve de tariefsoorten staat de uitgiftedatum, de landsnaam en de codereeks ook op de stroken geprint. De landsnaam is dubbelop. Die staat al aangegeven in het gedrukte gedeelte van de stroken. Van de stroken met een afbeelding uit het postmuseum ziet u hier eveneens de bon.

 

Share This
Spring naar toolbar