Prachtig Belgisch accordeonboekje

We kennen ze al van meer landen: boekjes met dertig of vijftig zegels, gevouwen als de tongen van een accordeon of harmonica. Ze zijn in het algemeen bedoeld voor een groter aantal postzegels. Dertig of vijftig bijvoorbeeld. Gaat het om nog meer zegels dan is een rol praktischer.

Portugal, maar ook de autonome regio’s Azoren en Madeira, hebben al enkele jaren accordeonboekjes. In Finland zijn er ook al een aantal verschenen. Het Verenigd Koninkrijk noemt ze business sheets. Zo verscheen er begin dit jaar een met vijftig tweedeklaszegels voorzien van een barcode. Een noviteit hier als voorbereiding op toekomstige ontwikkelingen. Maar de vellen zijn netjes als accordeonboekjes gevouwen.

In Nederland deed Enschedé, samen met PostNL, in 2016 een proef met een slechts tien zegels tellend boekje. Maar elk van de tien velletjes had makkelijk ook drie of vijf zegels kunnen bevatten. De drukker gaf ermee aan welke mogelijkheid hij in huis heeft. En nu België.

Op 31 augustus 2020 verscheen er een accordeonboekje met vijf velletjes van elk tien zegels. De zegels hebben de waarde ①, en zijn bedoeld voor genormaliseerde post binnen België, tot 50 gram. Bij uitgifte vorig jaar was de prijs voor de zegels in het boekje € 0.98, intussen is dat per 1 januari verhoogd naar € 1.07. Voor losse zegels is dat overigens € 1.10.
De velletjes in het boekje zijn allemaal identiek. Afgebeeld zijn – wat de post noemt – ‘kleine tuinbezoekers uit het dagelijkse leven’.

De ontwerpster van de kleurrijke postzegels is Marijke Meersman. Het gaat vooral om de kopjes van de dieren en elk dier kijkt je aan. Afgebeeld zijn de egel, de kerkuil, de rode eekhoorn, het lieveheersbeestje, de Turkse tortel, het wild konijn, de bastaardkikker, de honingbij, de huismuis en het roodborstje.

Eerder werkte de Belgische post met doosjes van 100 zegels, maar dit soort boekjes vindt men handzamer en compacter. Makkelijker ook te transporteren.

België is als boekjesland ongeveer te vergelijken met Nederland. Het eerste boekje verscheen er in 1907. Tot en met 1941 verschenen er 35 ‘oude’ boekjes met de nodige varianten. Automaatboekjes waren er ook: van 1969 tot en met 1978. Nog steeds komen er van tijd tot tijd boekjes uit. Wel moet opgemerkt worden dat Bpost velletjes ook als boekje betitelt. De ‘kaft’ ervan is vaak blanco en – nog belangrijker – ze zijn meestal niet te vouwen.

Het laatste voorbeeld is het ‘boekje’ van 1 januari: vijfmaal koning Filip met 2D Datamatrix barcode. Het zijn priorzegels voor gebruik binnen België (€ 1.57!).

Share This
Spring naar toolbar