Post uit militaire locaties

Onlangs wist ik een enveloppe op de kop te tikken, die afkomstig is uit een Franse legerbasis in Djibouti. Het gaat om een print die ik niet eerder op de Franse loketstroken met de papieren vliegtuigjes heb gezien.

De eerste twee cijfers van het vestigingsnummer onderaan 932890 geven aan dat de locatie in het Franse departement 93 is ingedeeld: Seine-St. Dénis, een voorstad van Parijs. Daar is een onderdeel van het Franse Ministerie van Defensie gevestigd.

In het verleden heb ik loketstroken uit militaire locaties in Frankrijk zelf gevonden. Frankrijk heeft 96 departementen. Het bijzondere is echter, dat departement 96 niet bestaat. Weliswaar zijn er 96 departementen, maar Corsica is in tweeën verdeeld (departement 20A en 20B), waardoor de nummering tenslotte bij 95 eindigt. Toch komen er stroken met 96 voor. Men heeft namelijk nummer 96 toegekend aan postagentschappen bij legeronderdelen.

Voorbeelden zijn de stroken van:
69 LYON / ARMEES (= strijdkrachten) met vestigingsnummer PC96412 en
83 TOULON / NAVAL (= marine) met vestigingsnummer PC96975.

Ik vond ook een strook waarop men het departementsnummer vóór PARIS niet heeft ingevuld, dan blijft het 00. Parijs heeft eigenlijk nummer 75. Het betreft een strook uit een postbalie van een legeronderdeel in Parijs met nummer 96310.

Opmerkelijk is dat de strook van een ander legeronderdeel in Parijs niet departementsnummer 75, maar 78 vermeldt. Dat betreft Yvelines, een westelijke voorstad van Parijs. Het vestigingsnummer begint wel met 96: 96400.

Bedacht moet worden dat het om locaties in binnen- en buitenland gaat, waar je niet zomaar kunt binnenlopen. Toch moet er veel post uitgaan, niet alleen dienstpost, maar ook van militair personeel aan bijvoorbeeld familie en bekenden. De opdracht voor een verzamelaar is duidelijk: overal zoeken.

Er moeten vast en zeker stroken zijn van meer legeronderdelen elders ter wereld. En vast en zeker ook van andere landen. Wie meldt ze? Graag een mailtje aan secretaris@postaumaat.nl.

Share This
Spring naar toolbar