Post & Go op kanaaleiland Guernsey

Het uitzicht op de haven van Saint Peter Port op Guernsey is geweldig. Zeker bij zonnig weer. Het eiland is piepklein, sommige schepen die er aanmeren zijn reusachtig groot. Guernsey moet het hebben van deze schepen die toeristen het eiland laten bezoeken. Gezien het economisch belang van dit bezoek en gezien het aanstaande vakantieseizoen, is het niet gek dat de postdienst van Guernsey besloot om op 15 februari van dit jaar een serie van zes Post & Go stroken (afb. 2) uit te geven waar een aantal van die imposante cruise schepen op staan afgebeeld. Al eerder gaf Guernsey Post een serie automaatstroken uit met schepen erop. Dat waren vissersschepen (zoals op afb. 3), eveneens van belang voor de lokale economie en zeker ook bezienswaardig.

Voor de filatelist is ‘t goed om te weten dat er op het eiland op diverse plekken een Post & Go automaat staat waar de stroken gekocht kunnen worden. Zowel in het hoofdkantoor van Guernsey Post als in het postkantoor van Saint Peter Port, aan Marketstreet, staat er één. En verder is er in het ‘Guernsey information centre’ bij de haven een desktop automaat. De stroken die getrokken worden op het hoofdkantoor zijn als zodanig te herkennen aan de door de automaat geprinte opdruk ‘Envoy House’ (zie op afb. 3).

Interessant is dat Guernsey Post tijdens het bezoek van cruiseschepen, voor de duur van dat bezoek, een verwelkoming op automaatstroken laat afdrukken. Dit wordt in het vakantieseizoen gedaan. Deze automaatstroken zijn alleen te koop bij het ‘Guernsey information centre’ bij de haven van Saint Peter Port. De gasten van de bezoekende cruiseschepen kunnen daar zo’n automaatstrook, of een serie automaatstroken, kopen. Als verwelkoming geprint op de stroken staat dan bijvoorbeeld ‘Bianvnu en Guernesy’ (welkom op Guernsey) of alleen de naam van het schip dat de haven van Saint Peter Port aandoet, zie afbeelding 4.

Op de stroken ziet u naast het afgebeelde cruise schip de tariefsoort voor frankering staan. Links onder op de strook staat de codereeks en rechts boven het monogram van koning Charles lll. Op de achtergrond staat in golvende woorden herhaald ‘GUERNSEYPOST’. De naam van het eiland staat rechtsonder. ‘Walsall Security Printers’ is de drukker van de stroken. De codereeks van de gekochte automaatstroken (die door de automaat op de stroken is geprint) correspondeert met de codereeks die bij de betrokken transactie via de automaat op het touchscreen wordt getoond.

Tot slot een foto (afb. 6) van het Castle Breakwater Lighthouse, een granieten 19de eeuwse vuurtoren op het einde van de pier bij Saint Peter Port, met een cruiseschip in aantocht. De vuurtoren ziet u ook op afbeelding 2, 3, 4 en 5. Op het einde van de pier, bij de vuurtoren, is er een mooi uitzicht op de haven, zoals op afbeelding 1.

Share This
Spring naar toolbar