Portugal heeft een rijke traditie van wijzigingen van opdrukken en onderdrukken van zijn loketstroken. Die wijzigingen worden niet van tevoren aangekondigd en als verzamelaar moet je maar zien hoe je zo’n wijziging ontdekt en wat de oudst bekende datum ervan is. Een voorbeeld daarvan is de hier afgebeelde strook van 11-12-2020. Nieuw is dat PRIORITY links horizontaal  in vette letters is gedrukt, terwijl het eerder links verticaal in slanke letters stond. Vergelijk de strook van 15-05-2019 er onder. Zie ook dat de cijferreeks, voorheen vet gedrukt, nu in het letter/cijfertype van PRIORITY is geprint met een dwarsstreep door de nul (nieuw). heeft een rijke traditie van wijzigingen van opdrukken en onderdrukken van zijn loketstroken. Die wijzigingen worden niet van tevoren aangekondigd en als verzamelaar moet je maar zien hoe je zo’n wijziging ontdekt en wat de oudst bekende datum ervan is. Een voorbeeld daarvan is de hier afgebeelde strook van 11-12-2020. Nieuw is dat PRIORITY links horizontaal  in vette letters is gedrukt, terwijl het eerder links verticaal in slanke letters stond. Vergelijk de strook van 15-05-2019 er onder. Zie ook dat de cijferreeks, voorheen vet gedrukt, nu in het letter/cijfertype van PRIORITY is geprint met een dwarsstreep door de nul (nieuw).

Een Actualiteitje is de strook van 08/03/93 uit Chili nauwelijks te noemen. Toch zit de actualiteit ‘m daarin dat pas onlangs is vastgesteld dat op de eerste stroken van Chili rechtsonder een klein medaillon is geprint. Bij nadere beschouwing bevat dit een ingenieus samengestelde tekst. Kijkt u even mee met de vergroting? Er staat CASA DE MONEDA DE CHILE. Het betreft het logo van de Chileense Rijks Munt, waar bankbiljetten worden gedrukt maar ook postzegels en frankeerzegels.

Ik heb deze strook aangemeld bij de redactie van de World Meter Stamp Catalog, een gratis toegankelijke catalogus waarin loketstroken en frankeerstempels van alle landen van de wereld zijn opgenomen. Een ongelooflijke bron van informatie, alleen al om eens een paar landen aan te klikken en door te kijken. Ga naar: https://en.wikibooks.org/wiki/International_Postage_Meter_Stamp_Catalog.

Bent u ook van dit soort nieuwtjes tegengekomen? Deel ze dan met de leden van Postaumaat. Ik neem ze graag mee in een volgend bericht. Stuur uw berichtje met afbeelding naar secretaris@postaumaat.nl.

Share This
Spring naar toolbar