In Bulletin 201, blz. 26 (november 2023), meldde Joost Hoogendoorn de uitgifte van een kerstzegel uit de automaten in Amerikaanse postkantoren.

Deze kerstuitgifte zit jaarlijks met een andere afbeelding van half november tot 31 december in de automaten. De traditie is begonnen op 15 november 2013, dus 10 jaar geleden. Alleen in 2019 heeft de United States Postal Service een uitgifte overgeslagen in de coronaperiode. De zegels zitten in velletjes van tien in de automaat met alleen de afbeelding er op. De zwarte tekst wordt er door de automaat op geprint.

In die jaren heb ik steeds een blokje van vier zegels verzameld, waarvan één zegel met de tekst THIS BLOCK IS NOT VALID POSTAGE (= deze zegel is ongeldig voor frankering). Het is even goed opletten, omdat je door een paar vragen in het touch screen–programma heen moet. Maar tenslotte kom je toch bij het schermpje “Purchase Stamps (= koop postzegels) met een afbeelding van de kerstman 2023.

Door een oneven aantal zegels te vragen krijg je altijd één zegel met die tekst ‘ongeldig’. Opvallend was deze keer, dat die ‘ongeldige’ tekst niet altijd op dezelfde plaats terecht komt. Op het eerste blokje staat die meer naar rechts, op het tweede blokje meer naar links, terwijl de velletjes in alle automaten toch op dezelfde plaats in eenzelfde bakje liggen.

Een verschuiving nog meer naar links deed zich voor op een blokje uit november 2020. Daar staat de ’ongeldige’ tekst bijna helemaal los van de afbeelding.

De ‘ongeldige’ tekst staat sinds 2017 altijd op de zegel rechts boven.
Echter, tussen 2013 en 2017 stond die tekst op de zegel rechts onder en dan ook nog in twee verschillende types. Tekst-type I is smal, type II is breed.

Zo is, als zo vaak bij onze hobby, opletten de boodschap. Ik wens ieder Postaumaatlid hierbij een gezond en verzamelrijk 2024 toe.

Share This
Spring naar toolbar