Merkwaardig: nieuw boekje met Europazegel uit 2018

Op 15 april van dit jaar lanceerde de Ierse post een zogenaamde Advantage Card, een voordeelpakket voor bedrijven waarmee men korting kon krijgen bij het versturen van brieven en pakketten. Onderdeel van het pakket waren twee boekjes: één voor binnenlandse post en één voor post naar het buitenland.

Beide boekjes bevatten een mix van eerder verschenen zegels, waaronder de Europazegel van 2018, de W-waarde met het Boyle viaduct: een 30 meter hoge spoorwegbrug over de Boyle op de verbinding tussen Dublin en Belfast. En was het nu exact dezelfde zegel, dan hoeven de Europaverzamelaars er geen aandacht aan te schenken. Maar nee, het verschil met de zegel uit 2018 is dat het jaartal ontbreekt. Lastig als je je collectie van 2018 al afgesloten en opgezet had. Lastig ook om er nu nog aan te komen. Tot 19 juli waren ze namelijk gewoon te koop, dus zonder het pakket. Lang niet iedereen was daarvan op de hoogte. De verzamelaar die er te laat achter kwam, kan nu alleen nog proberen zo’n pakket te bemachtigen. In ‘The Collector’ van de Ierse post – nummer 04/19 – verschijnt informatie over de verkrijgbaarheid ervan.

Intussen blijken er ook al nieuwe boekjes met permanente zegels verschenen te zijn. De officiële uitgiftedatum is 31 januari, maar ze zijn pas in juli in omloop gekomen. Kennelijk had men nog voldoende voorraad van de in januari 2018 verschenen boekjes.

De sinds enkele jaren lopende serie permanente zegels illustreert de geschiedenis van Ierland in honderd objecten. In de nieuwe boekjes zijn dat een medaille uit 1887 (Nationaal) en een zilveren rococo kandelaar van ongeveer 1745 (Internationaal). Beide boekjes bevatten tien zegels.

De Ierse Post heeft een mooi vier maal per jaar verschijnende ‘Collector’. Jammer alleen dat de informatie erin niet al te actueel is.

Share This
Spring naar toolbar