Op het gebied van loketstroken buitenland hebben zich in de afgelopen maanden wat interessante bijzonderheden voorgedaan. Die maken het leuk om tijdens een vakantie eens op ontdekkingsreis te gaan in een postkantoor. Vaak tref je vriendelijke postmedewerkers, die je graag behulpzaam zijn (als het niet te druk is aan het loket). Hieronder beschrijf ik een paar actualiteitjes uit:

1. Bonaire en Curaçao
2. Portugal
3. Tsjechië

1. Loketstroken Bonaire en Curaçao mei 2019

Sinds 2004 gebruiken de oud-Antilliaanse eilanden Siemens printers voor loketstroken. Enige tijd na de staatkundige herindeling op 10.10.2010 is Bonaire in zee gegaan met postbezorger Flamingo Express. De strip van vier stroken van 24 nov 2014 toont stroken voor Lettermail International Zone 1, 2, 3 en 4 met oplopend tarief.

Veel recenter, op 14 mei 2019, kwam ik in het bezit van een strip van drie stroken van C-Post op Curaçao met de opdrukken Lettermail Local, Printed Matter Local en Postcards Local. Daarbij zat zelfs een onbedrukte strook.

Er zijn vast meer soorten post die op de stroken worden geprint. Wie meldt die bij  secretaris@postaumaat.nl?

2. Loketstroken Portugal mei 2019

In mei 2019 trof ik op de aangetekende stroken twee types letters en cijfers aan. De eerste opdruk komt al langer voor, maar nieuw voor mij is de afwijkende opdruk op de rechter strook.

Interessant zijn ook de Prepaid enveloppen met bijfrankering. De eerste enveloppe van 10 mei 2019 is bestemd voor luchtpost binnen Europa. Doordat de verzender een expresbezorging wenste, is er een loketstrook van € 0,70 bijgeplakt. Links ook een aparte Expres barcodesticker.

De Prepaid enveloppe van 17 mei 2019 is voor aangetekende verzending in Europa. Daarbij is een R-code met barcode ook voorgedrukt. In dit geval is een loketstrook € 0,00 bijgeplakt met daarop een R en dezelfde cijfercode als de voorgedrukte. De voorgedrukte barcode is echter niet herhaald op de loketstrook.

3. Loketstroken Tsjechië mei 2019

Tsjechië gebruikt al sinds 1994 loketstroken van bijgaand type met de nodige varianten in onderdruk en opdruk. Recent, in mei 2019 bleken er vier soorten onderdruk in gebruik te zijn. Bovendien meet het rode kader links 36×8 mm op de beide bovenste stroken en 42×8 mm op de onderste stroken.

 

Opvallend is ook het aparte lettertype in de zwarte opdruk op de strook van 27.05.19. Bovendien is de voorgedrukte plaatsnaam 671 23 CHVALOVICE overgeprint in zwarte inkt.

Share This
Spring naar toolbar