Ik meld deze keer enkele actuele varia over loketstroken en automaatstroken van diverse landen.

NEDERLAND: decimaal-punt

Sinds 6 maart 2017 zijn aan alle PostNL-balies frankeerstroken in gebruik, die uit de Hytech-1710 frankeermachines komen. De waarde wordt gewoonlijk met een decimaal-komma gedrukt, zoals hier € 0,78.

Nog op 14 januari 2022 kreeg ik een brief met een komma in de waarde: € 1,55 (internationaal tarief).

Pas onlangs viel mijn oog puur bij toeval op een strook van 26 september 2022, waarop de waarde met een decimaal-punt is geprint: € 4.50. Terugkijkend in mijn verzameling vond ik er eentje met de datum 19-05-2022 met decimaal-punt: € 1.92.

Hebben we er met z’n allen overheen gelezen? En wie meldt een eerdere datum dan 19-05-2022 met een komma?

USA: december-automaatstroken

Het kwam tenslotte toch nog als een verrassing, dat de US Postal Service een december-motief in de zelfbedieningsautomaten heeft geplaatst van medio november tot 31 december 2022.

Ze komen in velletjes van tien stuks. De afbeelding is voorgedrukt; de zwarte tekst wordt er door de automaat op geprint. Als je een oneven aantal zegels bestelt, wordt één zegel bedrukt met de tekst THIS BLOCK IS NOT VALID POSTAGE (= deze zegel is ongeldig).


Voor wie de reeks van 15 verticale cijfers aandachtig bekijkt, ziet dat ergens in die reeks de datum van afgifte is vermeld: 22021203. Omgekeerd gelezen is dat 3 december 2022. De datum op de bon ernaast is 12/03/2022, ook 3 december 2022, maar dan in een andere volgorde.

USA: Toshiba-loketstroken

De Toshiba-loketstroken zijn al sinds eind 2014 in gebruik aan de balies van alle Amerikaanse postkantoren. Op een pakketje uit de USA trof ik zo’n strook met de datum 1 november 2022 aan met een rode streep, die het naderende einde van de rol markeert, geen alledaags verzamelstuk. De Amerikaanse post gebruikt de code 00107 als landcode van Nederland (zie onder de barcode).

ISRAëL

Gijsbrecht van Dommelen stuurde mij scans toe van Israëlische loketstroken, waarop de opdruk sterk is verschoven. Op de ene strook hoort bovenaan HAIFA te staan, maar die naam is kennelijk bijna helemaal op de vorige strook gedrukt. Onderaan staat HAIFA half gedrukt, bedoeld voor de volgende strook.

Normaal gesproken staat de tekst meer in het midden van de strook, zoals hieronder.

Ook de frankeermachine in GIVAT SHEMUEL print niet altijd naar behoren. De ene keer te ver naar boven, zeven maanden later iets onder het midden.

OOSTENRIJK

Tot slot nog twee loketstroken van 1 eurocent, die ik op 20 januari 2023 liet printen in het postkantoor Schruns in Oostenrijk. Aanvankelijk werden deze stroken zonder ECO en PRIORITY geprint, maar deze beide stroken zijn nu gangbaar. Op de tweede strook staat bovendien het logo voor ‘groene’ bezorging door de Oostenrijkse post: CO2 NEUTRAL ZUGESTELLT (= CO2 neutraal bezorgd).

Hens Wolf, 23-01-2023

Share This
Spring naar toolbar