Interessant prestigeboekje van Sri Lanka

Sri Lanka kende – als Britse kroonkolonie Ceylon – al boekjes sinds 1905. Heel zeldzaam die eerste boekjes, dat wel. Het land werd zelfstandig in 1972, maar het duurde tot 2011 voordat de post van Sri Lanka boekjes ging uitgeven. Leuk voor thematici: bloemen, filmsterren en treinen.

Een eerste prestigeboekje verscheen op 26 november 2018. Merkwaardig is dat het boekje alleen verkrijgbaar is met een goudopdruk van de wereldtentoonstelling Thailand 2018. Zonder opdruk heb ik nog nergens waargenomen. Naar verluidt zouden ze uitsluitend met opdruk bestaan en ook alleen maar tijdens de tentoonstelling verkocht zijn.

Het boekje bevat veel informatie in woord en beeld over vier (van de vierentwintig) belangrijke vuurtorens op het eiland. Ze staan ook prominent afgebeeld op de vier velletjes in het boekje: vier zegels van 45 Rs. Ook die velletjes hebben dezelfde goudopdruk. De oplage bedraagt 1000 boekjes. De vier vuurtorens staan ook op de kaft afgebeeld: Galbokka Point (1952), Point Pedro (1916), Barberyn Vuurtoren (1890) en de Oluvil Vuurtoren (1999).

Share This
Spring naar toolbar