Dankzij grootmoedige medewerking van de mensen van PostNL, met name Jolanda Ouwehand en Arjan Jochems, slaagden wij erin op zaterdag 10 maart tijdens de eerste bijeenkomst in ons jubileumjaar een heuse Post&Go automaat in de zaal te hebben. Iedereen kon naar hartenlust automaatzegels tevoorschijn halen. Details van de automaatzegels – je zou ze in dit geval wellicht  postaumaatzegels kunnen noemen – leest u elders in dit blad. Ook de erbij geleverde kwitanties zijn zeer verzamelwaardig.

Erg gelukkig waren we ook met het dagtekenstempel. Een uniek stempel met een vaste datum, speciaal voor ons vervaardigd. Eigen automaatzegels en een eigen stempel! Wat wil je nog meer?

De fanatici waren er al vroeg bij. Negen uur. Dat gaf gelukkig geen problemen. Wij als bestuur braken ons weken tevoren al het hoofd hoe we het konden regelen en hoe we lange rijen en irritante wachttijden konden vermijden. Moest er een wekkertje bij komen, volgnummers uitgereikt worden of andere beperkingen toegepast worden? En hoe moest dat tijdens de vergadering en de veiling? Het viel allemaal mee.

Er was een gezellige, relaxte sfeer. Geen animositeit. De automaat werkte ook alleszins mee. De werking ervan is verbeterd, hetgeen de snelheid heeft bevorderd. Bovendien was er Bob Fothergill, consultant van de Engelse producent van de automaten, als adviseur en redder in nood bij storingen. Hij adviseerde ook de pinpas of creditcard niet twee of meerdere keren achtereen te gebruiken. Dat zorgde ervoor dat er een vlotte doorloopsnelheid was. Hij hoefde verder nauwelijks op te treden.

De opkomst was groter dan normaal. Niet verwonderlijk natuurlijk, want welke andere vereniging presteert het om zo spectaculair een jubileumjaar in te zetten. De eigenaar van de Rustburcht had speciaal voor deze gelegenheid een wat grotere zaal beschikbaar gesteld, zodat er geen plaatsgebrek ontstond. Alles bijeen hebben zo’n vijftig leden de bijeenkomst bezocht, waarbij het ons verheugde diverse nieuwe gezichten te kunnen verwelkomen.

Eigenlijk hadden we meer leden verwacht, maar we moeten toegeven dat wanneer bijna een kwart van alle leden de moeite neemt naar Rotterdam te komen, dat alleszins redelijk is te noemen.

Natuurlijk kwam er ook een aantal voor ons lid mevrouw Van Grootheest. Zij had een groot deel van haar collectie oude Nederlandse postzegelboekjes meegenomen. Een méér dan fantastische collectie – museale kwaliteit schreef onze voorzitter in het vorige nummer – waarmee zij al de hoogste onderscheiding (Groot Goud) behaalde. Diverse leden toonden grote bewondering voor haar schatten en er vonden interessante gesprekken plaats over ons oudste verzamelgebied. Het was voor de kijker ook heel comfortabel: men kon erbij zitten en de eigenaar van al dat moois gaf persoonlijk toelichting. Bij een tentoonstelling heb je die kans niet. Wat wil je nog meer?

Ook de veiling was een succes. Vrijwel alle kavels werden door de voor deze gelegenheid ingevallen Ad Kollen aan de man gebracht. De veiling blijft overigens een zorgenkind bij gebrek aan goede kavels en een vaste veilingmeester.

Niettemin, een puike bijeenkomst alles bijeen. Rond vier uur kon Bob de automaat weer inpakken. Hij blij, vijftig leden blij, bestuur blij, PostNL blij met enkele duizenden verkochte zegels… Benieuwd hoe het verder gaat dit jubileumjaar.

(foto’s met dank aan Simon Delfos en Joost Hoogendoorn)

Share This
Spring naar toolbar