Mijn Actualiteitje van februari 2020 over de Gross Glockner heeft onverwacht veel reacties opgeleverd. Daarbij ging de aandacht niet zozeer uit naar de getoonde automaatstroken en rolzegels, maar meer naar de foto’s van mijn beklimming van de berg. In het komende Bulletin 188 komt in mijn artikel over buitenlandse internetstroken ook een berg voor. Daar neem ik nu een voorschotje op met wat extra afbeeldingen.

Het betreft een Amerikaanse internetstrook met een afbeelding van Half Dome, een berg in het Yosemite National Park in Californië (USA). Spreek uit: Jo-sè-mu-tie.

Gletsjers hebben zolang tegen de berg aangeschuurd, dat hij als het ware met een groot mes doormidden lijkt te zijn gesneden, vandaar de naam Half Dome (= halve koepel). Hij komt op meer zegels voor, zoals een oude zegel van 4 cent en op rolzegels met de Amerikaanse vlag.

Maar wist u dat aan de achterkant van het topgedeelte een soort touwladder hangt? Daarmee kun je de laatste 150 meter naar de top komen, als je tenminste geen hoogtevrees hebt.

Aan het begin van de touwladders hebben eerdere klimmers tuinhandschoenen achtergelaten die je kunt gebruiken om je handen te beschermen tegen schuren of tegen los ijzerdraad. Vooral de laatste 50 meter gaat flink steil omhoog.
Vanaf het topplateau kijk je over het randje 1500 meter naar beneden naar het dal. Wat een bibbermoment, maar ook: wat een beloning!

De terugweg is wel griezelig. Als je langs de touwladder naar beneden gaat, kijk je recht de diepte in. Al met al was het wel een inspannende belevenis, waarvoor mijn vrouw en ik vanuit het dal meer dan 12 uur naar de top en terug nodig hadden.

Share This
Spring naar toolbar