Dieren in een stedelijke omgeving

Op de eerste Israëlische automaatstrook van 2022 staat een duif met op de achtergrond een flat. Het is de eerste van een nieuwe reeks stroken die dit jaar door Israel Post wordt uitgegeven. Het thema is deze keer ‘dieren in een stedelijke omgeving’.

De Latijnse naam voor de hier afgebeelde duif is ‘columba livia domestica’. Het is een vogel die graag in een rotsachtige omgeving leeft. Voor de duif komt de stad overeen met zo’n omgeving. De vogel leeft er dan ook in groten getale, waar niet iedereen even blij mee is. In heilige geschriften is de duif een belangrijk dier en ook in de praktijk is het beestje belangrijk gebleken, als postduif bijvoorbeeld. Het is niet voor niets dat de reeks stroken die het Israëlische postbedrijf voor ogen heeft, begint met de afbeelding van een duif.

De strook is op 2 januari 2022 uitgegeven. Op afbeelding 2 zie je de strook met eerstedag afstempeling. Aan de hand van kantoorstempels van 11 Israëlische postkantoren waar een aCon automaat staat, zie afbeelding 1, is te bepalen waar je moet zijn in Israel om de strook uit een automaat te kunnen kopen.

Op de tweede strook van de reeks staat de Hop (afb. 3, met eerstedag afstempeling).

De uitgiftedatum is 15 februari 2022. In Nederland is de vogel bijna uitgestorven. Van een vogelaar vernam ik een laatste waarneming van enkele jaren geleden: een stapeltje veren van een Hop die opgepeuzeld was door een vos. In Israel komt deze vogel zodanig veel voor dat volgens Israel Post deze de afbeelding op een automaatstrook waard is. Het is bovendien een mooie vogel om te zien. De Latijnse naam voor de Hop is ‘Upupa epops’ en past wel bij een gezegde dat ik op internet zag: ‘stinken als een Hop’. De vogel kan door zijn vele uitwerpselen voor stank zorgen, vandaar. De afbeelding op de strook mag er in elk geval zijn en zal zeker geen kwalijke geuren afgeven.

De derde automaatstrook werd ook op 15 februari van dit jaar uitgegeven. Het dier dat op die strook staat is een waaierteengekko, een soort hagedis. De Latijnse aanduiding is ‘ptyodactylus guttatus’. Het beest heeft vliegen, spinnen, sprinkhanen en schorpioenen op z’n menukaart staan. Wel fijn, als zo’n hagedis in de buurt is. Op afbeelding 4 ziet u de strook met eerstedag afstempeling.

Afbeelding 5 is een overzicht van de automaatstroken die dit jaar al zijn uitgegeven en die nog in het kader van de reeks ‘dieren in een stedelijke omgeving’ zullen worden uitgegeven. De stroken zijn ontworpen door de Israëlische kunstenaar Ronan Goldberg. De automaten geven in de rechter bovenhoek van de stroken een thermische print af van het automaatnummer en van de frankeerwaarde in shekels.

 

Share This
Spring naar toolbar