Carrousels uit vroeger jaren in Canadees boekje

Kermissen gaan met de tijd mee. Toch roepen ze vaak nostalgische gevoelens op, omdat bij sommige attracties de tijd stil lijkt te staan. En dan bedoel ik met name de draaimolen. Ooit begonnen als een paal met daarom twee gekruiste balken, voorzien van lange touwen. En dan maar rondjes lopen en vervolgens momenten zweven. De eerste draaimolens met mechanische aandrijving bestaan al sinds eind negentiende eeuw. Meestal voorzien van met de hand vervaardigd houtsnijwerk van mooi geverfde dieren, en begeleid door een kermisorgel.

Een kermis zonder draaimolens is ondenkbaar. Ook nu kan de jonge jeugd er volop van genieten. En de jonge ouders genieten daar ook weer van. De Canadese post greep dit gegeven aan om er een serie postzegels in een boekje aan te wijden. Met het boekje Vintage Carousels grijpt men terug op de draaimolens van vroeger. Zoals vaak slaagt de post erin om een mooi product te maken. Het boekje heeft de vorm en een kleur die passen bij de kermis. En de afbeeldingen op de zegels gaan  terug naar (begin) twintigste eeuw. Uitgiftedatum van het boekje was 21 juli 2022.

De inhoud van het boekje draait ook. Elementen van vijf historische draaimolens vormen een draaischijf met de kunstig beschilderde dieren. Het opengeklapte boekje laat deze schijf twee maal zien. Leuk om ook wat details te noemen:

  • Lakeside Park Carousel (sinds 1921 in dit park in St. Catherines, Ontario), één ritje kost nog steeds maar een ‘nickel’
  • Bowness Carousel (1969), komt niet vaak voor: drie rijen naast elkaar. Te vinden in Heritage Park Historical Village, Calgary, Ontario
  • C.W. Parker Carousel No. 119 (1936), maar pas sinds 1993 in het Burnaby Village Museum, Burnaby, Brits Columbia
  • Roseneath Carousel (1932), de enige Canadese draaimolen die een grote prijs won van een nationale associatie, Roseneath, Ontario
  • Le Galopant (eind 19e eeuw), komt uit België, aanvankelijk als stoomcarrousel. Staat nu in La Ronde, een amusementspark in Montréal, Quebec.

De tien zelfklevende zegels hebben alle de aanduiding P (= Permanent), momenteel 92c. Behalve in een boekje is de serie ook verkrijgbaar in een souvenirvelletje van vijf zegels.

Share This
Spring naar toolbar