Boekjescollectie van Henk Hospers onder de hamer

Bij De Nederlandsche Postzegelveiling werd een deel van de omvangrijke collectie Nederlandse oude postzegelboekjes van ons lid Henk Hospers geveild. Oorspronkelijk zou dat in maart zijn, maar het coronavirus COVID-19 verhinderde dat. Uiteindelijk vond de veiling begin juni plaats. Er waren wel kijkdagen, maar potentiële kopers konden niet op de veilingdagen zelf aanwezig zijn. Bieden moest schriftelijk of online.

Het ging om meer dan zeventig kavels, waarvoor ruim plaats werd gemaakt in de veilingcatalogus. Schitterend materiaal dat je niet vaak tegenkomt. Het viel me daarom tegen dat de veilinghouder het nodig vond bij een aantal kavels “veel te laag geprijsd in de catalogus” te vermelden. Ja, dat weten we allemaal. Het spul is immers knap zeldzaam en zolang er meerdere kapitaalkrachtige geïnteresseerden zijn, schiet de prijs omhoog. Toch moet niet uit het oog verloren worden, dat de markt voor dit materiaal niet al te groot is.

Niemand zal willen ontkennen dat boekjeszegels op gelopen brieven erg schaars zijn. Moeilijk te vinden en moeilijk te herkennen. Toch werd er maar matig op geboden en bleef een aantal zelfs onverkocht. Verscheidene boekjes werden verkocht mèt ‘bijpassende’ brieven. Dus poststukken met zegels uit het betreffende boekje. De hoge opbrengst gold dan, lijkt het, voor het boekje en het poststuk kreeg je er als bonus bij. Om een compleet beeld te hebben, zijn de opbrengsten hieronder inclusief de 23% veilingprovisie.

Boekje 7 (1902) met een cataloguswaarde van € 3500, bracht € 5400 op. De kwaliteit ervan is dan ook erg goed. Boekje 13 (1919) werd een regelrechte topper: catalogus € 3000, opbrengst maar liefst € 8600. De beschrijving meldt een ‘unieke’ bruine kaftkleur, welke niet in catalogi genoemd wordt. Beetje onwaar, want in de NVPH-catalogus staat ‘grijsgroen of lichtbruin’. Enige verkleuring komt bij dit soort oude boekjes vaker voor. Een briefkaart met 5c rozerood uit het boekje is de bonus bij dit kavel.

Twee boekjes 21, waarbij de catalogus ze veel te laag geprijsd zou hebben!!!! Vier uitroeptekens had de veilinghouder bij de opmerking gezet. Het heeft geholpen. De taxatiewaarde was al zo ongeveer het dubbele en de opbrengst ging er nog eens stevig overheen. Allebei wel met een gefrankeerde kaart (1½ cent violet) erbij. Boekje 21a (kaftkleur blauw) noteert in de catalogus € 725 en bracht € 2460 op, terwijl boekje 21b-1 (kaftkleur room) van € 625 naar € 2830 schoot.

Boekje 22 is één van de meest voorkomende oude boekjes. Maar dat betreft dan vooral het boekje met nietje. In de veiling ging het om andere varianten. Boekje 22b bijvoorbeeld. Het gaat daarbij om de reclametekst ‘kookt op gas vlug en voordelig’. Een schaarse variant, zeker. In de catalogus gewaardeerd op € 400. De koper vond het maar liefst € 2460 waard. Ruim zes maal zo veel dus. Zelfs boekje 22d, het ‘makkelijke exemplaar met nietje, cataloguswaarde € 60’ ging voor een bedrag van bijna € 1000 naar een nieuwe eigenaar. Hier was het een plaatfout die de prijs de hoogte injoeg. Het gaat om de plaatfout ‘vlag aan de E’ op één van de zegels.

Boekje 53 uit 1947 is ook niet bepaald zeldzaam te noemen. Maar een versneden tekstblaadje maakt het wel interessant. Heeft een normaal boekje een cataloguswaarde van € 90, de veilinghouder geeft als taxatie € 500 en gebruikt termen als ‘compleet versneden’, ‘uiterst zeldzaam’ en ‘waarschijnlijk uniek’. Zwaar overdreven kwalificaties, dunkt me. Niettemin, de opbrengst is wel bijna € 1000!

De afbeeldingen bij dit stukje zijn geen scans, ze zijn rechtstreeks gekopieerd uit de digitale catalogus.

Share This
Spring naar toolbar