Automaten in Oostenrijk (vervolg) door Hens Wolf

In Bulletin 195 (mei 2022), blz. 40 en 41 schreven Joost Hoogendoorn en ik over een nieuwe automaat voor automaatstroken in Oostenrijk. Tijdens mijn vakantie in de provincie Vorarlberg ben ik langs het postkantoor in Feldkirch geweest, direct tegenover het station. Daar bleek net zo’n automaat te staan als in Wenen. Hij ziet er meer als een pakjesautomaat uit, maar op de display zit ook een toets voor “Briefmarken”. Dus legde ik een enveloppe op de weegschaal, toetste als bestemming Nederland in en drukte op “Bezahlen”. Dat kan niet met munten of papiergeld, alleen met de pinpas.

De automaat gaf een automaatstrook van € 1,00 af. Hij is zelfklevend. Het foliepapier aan de achterzijde is ingesneden om het makkelijk te kunnen afpellen. Direct onder de waarde staat de afgiftedatum: 06092022. Dat leidt tot de vraag of we nu met een automaatstrook of een loketstrook te doen hebben. Wie zegt het?

Ik deed de strook op de enveloppe en gooide die rechtsonder in de brievenbus. Uit de linkersleuf boven de display kwam een bon van maar liefst 32 cm. lengte (zie onderaan het artikel)!

Tot zover ging alles goed, maar ik wilde ook een paar waarden postfris meenemen. Eerst vroeg ik om een strook voor een brief binnen Oostenrijk met ECO-tarief van € 0,81 (bezorging duurt iets langer). Het PRIORITY-tarief is € 0,85. Wat kan die 4 cent nu voor verschil maken? Maar dat terzijde, want ik wilde graag een bon bij die strook. Maar ook na een paar minuten wachten kwam die niet. Toen bedacht ik dat het kon komen doordat ik geen brief in de brievenbus had gedaan. Die gaat over een soort glijbaan wellicht langs een elektronisch oog dat ervoor zorgt dat de bon wordt geprint. Er lagen op de toonbank wat brochures en daarvan heb ik er eentje door de brievenbus gedaan. En zie: daar kwam mijn bon uiteindelijk. Dat heb ik herhaald met de stroken van € 0,85, € 1,00 en € 1,80 (tarief buiten Europa). De postbeambten zullen wel hebben opgekeken toen ze tussen de post vier brochures aantroffen.

En let op: in sommige steden staat een Wincor-Nixdorf automaat, die stroken afgeeft met de afbeeldingen van twee stuwmeren. In Bludenz, 20 km. ten oosten van Feldkirch, vond ik op dezelfde dag zo’n automaat, Kortom, het loont om grotere steden rond te kijken welk type automaat er in bedrijf is.

Share This
Spring naar toolbar