Deze keer heb ik als actualiteitje een gebeurtenis gekozen, die zich voordeed in de Verenigde Staten in 2004, maar die pas onlangs aan het licht is gekomen. Wat is het geval?

Ruwweg vanaf het jaar 2000 zijn er in Amerika zogenaamde Automated Postal Centers uitgeprobeerd. Ze stonden in de hal van een flink aantal postkantoren. Het betrof zelfbedieningsautomaten, die automaatstroken op dragerpapier afgaven.

Tussen december 2003 en november 2004 waren onderstaaande stroken in gebruik. Men kon kiezen uit losse waarden van $0.01 tot $50.00. Dan werd links onderaan U.S. POSTAGE geprint. Deze strook heb ik op 30 april 2004 getrokken. Men moest hem als het ware uit het dragerpapier pellen. De rest werd weggegooid.

Er waren ook voorgeprogrammeerde tarieven. In dat geval werd links onderaan naar keuze geprint: FIRST CLASS, INTERNATIONAL, PARCEL POST of PRIORITY MAIL. Per transactie kon men achtereenvolgens tien bestellingen doen.

Onlangs kwam echter aan het licht, dat er ook stroken voorkomen zonder vermelding van de soort post onderaan. Een blanco onderzijde derhalve. Het betreft de waarden $0.23, $0.46, $0.50 en $0.70 voor een ansichtkaart. Die konden alleen worden verkregen van 14-04-2004 tot 19-07-2004 met gebruikmaking van het “information search menu” en door dan ”postage rate for post card” te kiezen. Doordat enkele verzamelaars de menu’s van de automaten stelselmatig hebben doorgewerkt en dan ook nog in de aangegeven drie maanden, kwam deze bijzonderheid bij verrassing uit de automaat. Wie zo’n strook op een gelopen ansichtkaart heeft, mag zich gelukkig prijzen. Ik verneem dat graag.

 

Share This
Spring naar toolbar