Er zijn diverse jubilea dit jaar als we kijken naar de automaatstroken. Allereerst die van Frankrijk, alwaar ze 50 jaar bestaan. Dan bestaat de Klussendorf in Nederland 30 jaar. En in Amerika begon met één dag later dan in Nederland met de AUTOPOST-automaten. Hieronder deze drie jubilea uitgelicht.

Automaatstrokenjubileum: Frankrijk 50 jaar

Op 1 maart 1969 (50 jaar geleden dus) is wereldwijd de eerste automaat in bedrijf genomen in een SUMA-supermarkt in Montgeron, een voorstad van Parijs, gelegen in het Département Essonne. Het betrof een zelfbedieningspostkantoor dat ‘Bureau Auxiliaire Automatique’ werd genoemd. De letters BAA komen voor op de eerste frankeerstroken uit de automaat. Brieven met deze stroken moesten ter plaatse in een postbus worden gedeponeerd, waarna ze aan het eind van de dag werden gestempeld en verzonden.

In die tijd was er onder verzamelaars nauwelijks aandacht voor deze stroken. Veel is er niet in omloop gekomen. Prijzen van de eerst bekende stroken lopen in de tienduizenden euro’s.

Er is in deze beginfase geëxperimenteerd met papier en met opdrukken. Zo komt de opdruk BAA_01 (streepje laag) voor, later BAA-01 (streepje normaal).

In juni 1969 is de automaat grondig gereviseerd. In juli 1969 werkte hij weer, maar met het automaatnummer SA 00001. Onder MONTGERON staat AUT.1 met de punt in het midden.

In een latere fase (april – eind juli 1970) staat de punt in AUT .1 meer naar rechts tegen de 1 aan.

Afbeelding met dank aan Hans van Apeldoorn.

Het laatst bekende stempel dateert van 22 juli 1970. Het vermoeden bestaat dat de automaat sindsdien niet meer heeft gewerkt tot de verwijdering in november 1970.

Nog een jubileum: Klüssendorf Nederland 30 jaar

Op 22 augustus 1989 (30 jaar geleden dus) zijn de eerste Klüssendorfautomaten in Nederland in gebruik genomen. Op de nostalgische krantenfoto staat men ervoor in de rij.

In totaal zijn er 15 grote automaten van het type KL631 in diverse steden geplaatst, later nog 31 kleine van het type KL696.

Er zijn veel variaties bekend van waardeopdrukken, inktkleuren, rugnummers, plaatfoutjes, versnijdingen, etc.

De automaten zijn allemaal verwijderd vóór de inwerkingtreding van de euro in 2002.

Nog zo’n jubileum: Verenigde Staten 23 augustus 1989

Precies één dag na de start met onze Klüssendorfautomaten, ook 30 jaar geleden dus, hebben de Verenigde Staten twee AUTOPOST-automaten in bedrijf genomen in Washington DC (23 augustus 1989) , gevolgd door twee in Kensington (Maryland) op 1 september 1989.

Na een proef van acht maanden zijn de automaten verwijderd in de eerste week van mei 1990.

Share This
Spring naar toolbar