Mailers met 50 of 100 zegels raken steeds meer in trek. In de nieuwe Speciale catalogus 2020 worden de mailers steeds meer opgewaardeerd en beter beschreven. Dit levert meer belangstelling op.

Zo is de zeer schaarse huwelijksmailer uit 2001 (1756c) 500 euro in prijs gestegen. Van de losse zegels uit deze mailer wordt wel eens gezegd dat het de schaarste zegel van Nederland is. Moeilijker dan de eerste zegel van Nederland: nummer 1.

Van de zogenaamde Antwerpenmailer (2139) zijn er maar 3 bekend. Vanwaar de naam Antwerpenmailer? Voor het eerst werd een mailer (de 2e uitgifte van de Vincent van Gogh mailer 2139) uitgegeven met 2 zegels aan de bovenzijde en de overige 48 daaronder. Op de postzegelbeurs in 2003 in Antwerpen waren er slechts 3 te koop bij de stand van Collect, omdat ze nog maar net waren uitgegeven. Thuisgekomen stelde ik vast dat de zegels een andere coating hadden en geen W1W1W1 randbedrukking. Ze zijn nergens anders gevonden, vandaar de naam Antwerpenmailer.

Vele mailers die veranderden van I-fosfor naar L-fosfor balk en door een tatriefwijziging uit de verkoop werden gehaald, zijn moeilijk te vinden. Een voorbeeld is de 2246 Oude Kunst mailer met L-fosfor die maar 3 weken te koop is geweest. Op de losse zegels rechts zijn de beide fosforsoorten met geel zichtbaar gemaakt.

Ook de zakelijke mailer 3138 heeft nu al 5 varianten, waarvan er 2 een foutieve tanding hebben. Immers, normaal komt er links en rechts een inkeping voor, maar die ontbreekt bij de zegels in het velletje. Per zegel heeft die al een waardering gekregen van 6 euro.

Dit artikel is geschreven door Hans Erkens

Share This
Spring naar toolbar