Paniek in het Verenigd Koninkrijk?

Wat is het geval? Op 1 februari jongstleden verschenen er vier nieuwe Machin-zegels in vellen, en in een vijftal nieuwe boekjes:

  • Viermaal eerste klas paarsblauw (£ 0.85 → £ 3.40)
  • Viermaal eerste klas ‘large’ turquoise (£ 1.29 → £ 5.16)
  • Viermaal tweede klas ‘large’ grijsgroen (£ 0.96 → £ 3.84)
  • Achtmaal eerste klas paarsblauw (£ 0.85 → £ 6.80)
  • Achtmaal tweede klas groen  (£ 0.66 → £ 5.28)

 

Twee van de nieuwe boekjes staan hierboven afgebeeld. Eén onder aan dit stukje. De Machin-afbeelding van de koningin kennen we al sinds 1967. Maar heel bijzonder is de geïntegreerde barcode rechts. De barcode bezit de kleur van de zegel en tussen beeld en barcode bevindt zich een gesimuleerde perforatie. Aanleiding tot deze nieuwe uitgifte is de overvloed aan vervalsingen van deze permanente waarden. De diverse veiligheidskenmerken plus deze vaste barcode zal het vervalsers een stuk moeilijker maken. Bovendien is deze barcode onderdeel van een ingrijpende modernisatie, die mogelijkheden biedt voor innovatieve diensten.  Tot zover dus goed nieuws.

Maar dan de keerzijde. Alle oude Machin-zegels zonder zo’n barcode zijn niet meer geldig vanaf 31 januari 2023. Dus binnen het jaar kunnen alle oude permanente zegels niet meer gebruikt worden voor frankering.

Royal Mail heeft een grote Swap Out aangekondigd: alle oude zegels konden al vanaf 31 maart worden omgewisseld. Royal Mail probeert op vele manieren de Britten voor te lichten over het inwisselen. Er kunnen bij de postkantoren formulieren worden opgehaald. Het is tot in detail omschreven. Zo kunnen prestigeboekjes niet ingeruild worden, maar velletjes uit die boekjes weer wel. Er is sprake van valid (for postage) en valid (for swap out).

Het betreft niet alleen zegels zonder waarde-aanduiding (dus 1st en 2nd class), maar ook die  met een aangegeven waarde. De handel en de verzamelaarswereld reageerden in eerste instantie paniekerig. Er bestaat immers een levendige handel in frankeerwaarden beneden nominaal. Die worden naar verwachting als bulkmateriaal ingewisseld. Daar zijn speciale formulieren voor (boven £ 200 frankeerwaarde). Als gevolg daarvan is er daarna zo veel nieuwe voorraad, dat de nieuwe zegels met barcode meteen als materiaal beneden nominaal aangeboden zullen worden.

Een heel verschil met Nederland waar de guldenzegels nog jarenlang gebruikt konden worden. Over rechtszaken heb ik in Engeland nog niets gehoord.

En verzamelaars, hoe moeten die reageren? Vooral voor verzamelaars van boekjes, want er is een grote verscheidenheid aan boekjes met eerste- en tweedeklas zegels. De afgelopen jaren steeg de frankeerwaarde, maar daar komt nu abrupt een einde aan. Op zich natuurlijk geen ramp, want zoveel collecties van verzamelaars bevatten altijd al materiaal dat niet voor frankering gebruikt kan worden.

Klanten die de app van Royal Mail op hun smartphone hebben, kunnen met de barcode video’s bekijken van Shaun het Schaap. Gedurende het jaar zullen ook andere animatiefilmpjes zichtbaar zijn.

Op 4 april volgden nog meer nieuwe Machin-zegels met barcode: lage waarden en zegels voor luchtpostzendingen. Niet in boekjes overigens. Van belang is wel dat op diezelfde datum de tarieven werden verhoogd: 2nd van 66p naar 68p en 1st van 85p naar 95p.

Share This
Spring naar toolbar