75 Jaar bevrijding ’s-Hertogenbosch

De Stichting Hertogpost heeft ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding van de stad ’s-Hertogenbosch twee fraaie postzegelvelletjes uitgegeven met elk 10 verschillende postzegels met abeeldingen gerelateerd aan deze gebeurtenis. De bevrijding van het westelijk deel van Europa is in de herfst van 1944 na de landing van de geallieerde troepenmacht in Normandië in volle gang. De bevrijders trekken via Noord-Frankrijk en België op naar zuidelijk Nederland, de Duitse troepen voor zich opjagend. De stad ’s-Hertogenbosch was voor de Duitsers een belangrijk bruggenhoofd in zuid Nederland en pas na 5 dagen strijd gaven de Duitsers op 27 oktober 1944 de strijd tegen de soldaten van de Britse 53ste Welsh Divisie op.

Deze gebeurtenis en de gevolgen van oorlog en bevrijding zijn op 20 verschillende postzegels op een zeer aansprekende en indrukwekkende wijze vastgelegd. In een van de komende Bulletins zal ik wat dieper op de afbeeldingen ingaan. Voor de verzamelaars van persoonlijke postzegels zijn het bijzonder interessante zegelvelletjes, omdat deze druktechnisch verschillen van de velletjes die in de applicatie via internet besteld kunnen worden. Deze velletjes, met het grijze kader en gegomde zegels zijn namelijk volledig gedrukt in RDD (Rasterdiepdruk) bij JESP te Haarlem. De via de applicatie te bestellen velletjes hebben een afbeelding die via de printer bij Lijnco wordt geprint en het raster daarvan is duidelijk herkenbaar anders.

Deze zegelvelletjes zijn, zo lang de voorraad strekt, te bestellen via de website van de Stichting Hertogpost (www.hertogpost-event.nl) en kosten € 15,00 per stuk.

Share This
Spring naar toolbar