Ons lid Gijsbrecht K. van Dommelen noemt het bescheiden een ‘boekje’, een ‘boekwerkje’ en ook soms een ‘werkstuk’. Dat er hard aan gewerkt is, moge duidelijk zijn. Maar liefst 71 pagina’s wijdt de auteur aan de tien hoofdnummers van de Surinaamse boekjes. En we hebben hier alleen nog maar deel I. Het ontbrak de auteur aan tijd om ook de boekjes 4, 5 en 6 te beschrijven. Bovendien hoopt hij in de toekomst door verder onderzoek en bevindingen van mede-verzamelaars periodiek verbeterde edities te publiceren.
Het boek is alleen digitaal (pdf) beschikbaar. Het mag ook verder verspreid worden mits de naam van de auteur vermeld wordt.
Gijsbrecht maakt er zich niet met een jantje-van-leiden vanaf. Tot en met pagina 27 behandelt hij de achtergronden, de voorgeschiedenis, en bespreekt hij uitgebreid allerlei begrippen. Heel handig ook voor de verzamelaar van Nederlandse boekjes, want ook daarbij worden deze definities gehanteerd. Om er maar enkele te noemen: telblokjes, registerstrepen, rakellijnen, drukrichting… En vooral natuurlijk plaatfouten. Want dat is het leuke aan de Surinaamse boekjes: je kunt naar hartenlust zoeken want het materiaal is niet zeldzaam en erg betaalbaar. Tja, en dan het verschil tussen plaatfout, kenmerk of druktoevalligheid. Daar zijn verschillende opvattingen over. Ook die worden besproken.
‘Een walhalla voor de plaatfoutenverzamelaar’ is de ondertitel. Er zijn er dus volop te vinden, hoewel een scherp gezichtsvermogen daarbij wel handig is. Ook foutjes op de kaften worden vermeld, iets waar bij de Nederlandse boekjes nauwelijks op gelet wordt.
De plaatfouten worden ook in kleur afgebeeld. Met pijltjes worden de exacte plaatsen aangeduid. Er zijn overigens nergens in het boekje waarderingen vermeld. De schrijver gaat ervan uit dat de meeste boekjes, gesorteerd op plaatfouten e.d., tussen de € 2 en € 3 zullen doen. Ongesorteerd en in aantallen zelfs aanzienlijk minder.
Een prachtig initiatief van Gijsbrecht. Walter de Rooij