Terwijl ik dit schrijf, is de Sint al in ons land. In verband hiermee is het voor mij niet moeilijk om een link te leggen tussen de Sint en enkele van de laatste uitgiftes van Spaanse automaatstroken. Op deze stroken staan boten afgebeeld en iedereen weet dat de goedheiligman ons land elk jaar met een boot bezoekt. Vroeger was dat, zoals bekend, met een stoomboot. Op enkele wat oudere Spaanse automaatstroken staan mooie stoomboten (met zeil) afgebeeld, zoals die uit 2002, de Crucera Infanta Isabel (afb. 1). Dit schip werd eind 19de eeuw gebouwd. De automaatstrook waarop dit schip staat, haalt een stukje van de Spaanse maritieme geschiedenis naar voren. Ook met de onlangs op 21 september 2022 door Correos uitgegeven twee automaatstroken is dit het geval.
De stroken verschenen in het kader van de Exfilna, een postzegelbeurs die elk jaar in een Spaanse stad wordt gehouden, dit jaar in de Baskische havenstad Irun. Op de ene strook ziet u een afbeelding van de voorsteven van de Mariñel (afb. 2), een oude Baskische vissersboot (een kotter) die gered werd van de sloop en te bezichtigen is in het Baskische plaatsje Hondarribia.
Op de andere strook staat het schip afgebeeld (afb. 3) waarmee de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Sebastián Elcano als eerste een reis om de wereld maakte. Met dit schip, de Victoria, keerde hij in 1522 terug naar Spanje. De Victoria was het enige schip dat terugkeerde van een expeditie die aanvankelijk geleid werd door de Portugees Ferdinand Magellaan. Hij kwam tijdens de reis aan zijn einde evenals het merendeel van de deelnemers aan de expeditie.
Elcano is al eens eerder op een postzegel afgebeeld, samen met zijn schip, een aardbol en een Latijnse tekst die er op wijst dat hij de eerste was die om de aarde heeft gereisd. De zegel (afb. 4) is uit 1976.
De prints op de automaatstroken geven onder andere het posttarief aan waarmee een brief beport kan worden. De 4 mogelijke tariefsoorten zijn voor beide stroken gelijk: A (E 0,75), A2 (E 0,85), B (E 1,65) en C (E 2,10).
Omdat tijdens de Exfilna de automaatstroken tijdelijk ook in twee vlakbij Irun gelegen plaatsjes verkrijgbaar waren, zijn die automaatstroken verschenen met de naam van die plaatsjes: Hondaribbia (afb. 5) omdat in het haventje daar de Mariñel ligt en Getaria (afb. 6) omdat dit de geboorteplaats van Elcano is.
In de postkantoren van deze plaatsen was het voor de verzamelaar tevens mogelijk om een speciaalstempel (afb. 7 en 8) op de stroken te laten plaatsen.
Op de stroken staan ook speciale graphics. Voor de stroken waar een deel van de Mariñel op staat is het de tekening die op de voorsteven van het schip staat en voor de stroken met een afbeelding van de Victoria is het zowel een zwaard als de tekening die op het voorsteven van de Mariñel staat (wat het geval is bij de stroken met de opdruk Getaria).
Tot slot wijs ik u op de codereeksen die op de automaatstroken vermeld staan. Ze geven per strook aan van welke printer of automaat de print afkomstig is en waar die printer of automaat stond. Verder kan men er ook uit opmaken hoeveel stroken er gedurende een sessie gekocht of gemaakt zijn. Met de eerste positie van de codereeks wordt het soort apparaat aangegeven waarmee de print is gemaakt. De ‘B’ (op afb. 9) is bedoeld voor de kiosk-automaat die in Madrid staat. De ‘P’ (op afb. 10) geeft aan dat het om een desktopprinter gaat. Met de tweede positie wordt de maand aangegeven waarin de print is gemaakt. De ‘9’ staat voor september. De vier posities daarna geven het land (ES = Espagne) en het jaar aan waarin de print is gemaakt. Daarna volgt de code voor het gebruikte apparaat (ES01 voor de kioskautomaat en HO22 voor één van de desktopprinters). Ook hiervoor worden zoals u ziet vier posities gebruikt. De laatste twee codereeksen geven het sessienummer en het aantal verkochte stroken in die sessie aan.
Wil men van de door Correos ingezette apparatuur alle prints hebben (8 series met alle tarieven), dan moet er diep in de geldbuidel worden getast, maar in Sinterklaastijd mag het natuurlijk ook wel wat kosten.
Prachtig artikel
Joost goed gedaan
Fijne dagen aan allen