Op safari in Nederland: Nieuwe serie
Op 26 maart jl. verschenen de eerste twee zegelvelletjes uit een nieuwe serie van 8 met als thema “Op safari in Nederland”. De velletjes bevatten elk vijf zegels met het grijze kader van de persoonlijke zegels (gegomd). Afgebeeld zijn de twee eerste uitgiften met als onderwerp herten enerzijds en knaagdieren en haasachtigen anderzijds (Afb. 01 + 02). Er is buiten de 8 velletjes die via de Collect Club verschijnen nog een negende velletje. In een van de komende Bulletins (nummer 204) leest u hoe u dat kunt bemachtigen.
Prehistorische dieren
Eveneens op 26 maart verschenen de drie laatste zegelvelletjes in de serie Prehistorische dieren, die daarmee is uitgekomen op in totaal 12 velletjes. Op de laatste drie vindt u steeds vijf postzegels met verschillende afbeeldingen van respectievelijk de grote zeefvinvis, de reuzenbever en de steppewisent (Afb. 03-05). Allemaal indrukwekkende dieren uit een soms zelfs buitengewoon ver verleden! Ook hierover leest u in Bulletin 204 meer interessante informatie.
Postzegelvel Molly
In Bulletin 203 kunt u al aanvullende informatie aantreffen over het postzegelvelletje met als thema poes Molly met afbeeldingen van de hand van Francien van Westering (Afb. 06). Dit zegelvelletje verscheen reeds op 12 februari jl. Gelet op de beperkte oplage van deze uitgiften is het raadzaam om deze te bestellen direct nadat ze zijn verschenen, omdat u anders een reëel risico loopt om achter het net te vissen.
Zegelvel tuininsecten
Op de dag van het begin van de astronomische lente, 20 maart, gaf PostNL een blokje met 10 zegels uit met als thema “Tuininsecten” (Afbeelding 07). Een mooi en belangrijk thema, met name omdat een heel groot deel van onze insecten inmiddels ernstig in het voortbestaan wordt bedreigd. Die bedreiging wordt de komende jaren alleen maar erger omdat de vervuiling niet stopt en de Europese Natuurherstelwet die moest gaan zorgen voor een ommekeer als gevolg van een funeste cocktail van acties van boeren in diverse Europese landen en knikkende knieën van weinig respect verdienende Europese politici die hun persoonlijke belang van herverkiezing boven het belang van de natuur stellen met het oog op de naderende Europese verkiezingen anderzijds. Trek uw conclusies, maar de natuur is andermaal het kind van de rekening.
Terug naar de postzegels: de insecten zijn fraai getekend door illustrator Margot Holtman uit Amsterdam. Op de postzegels staat de naam van de afgebeelde insecten, maar vrijwel in alle gevallen is die te lang om duidelijk op het zegel te plaatsen. Voor de fijnproevers en belangstellenden volgen hier de volledige namen van de afgebeelde insecten die inderdaad nog in veel tuinen (kunnen) voorkomen, maar waarschijnlijk door de meeste mensen (helaas) nooit worden gezien, laat staan goed worden bekeken. Dat laatste is echter meer dan de moeite waard en ik kan het iedereen van harte aanbevelen. De hoofdrolspelers op het zegelvel zijn: De kaneelglasvleugelwants, de grote bladsnijder (een bijensoort), het karmozijnrood weeskind (een nachtvlinder), het oogvleklieveheersbeestje, het rozemarijngoudhaantje, het stomp elfje, de oostelijke witsnuitlibel, de groene schildwants, het vliegend hert en de gele weidemier.
Het is natuurlijk nog specialer om deze insecten zelf in je tuin te ontdekken, een foto te maken en daar weer een persoonlijke postzegel van te laten maken. Dat is een leuke uitdaging voor de komende periode waarin de tuin en de natuur in et algemeen weer tot leven komt. Misschien ook een goede aanleiding om de randvoorwaarden voor meer biodiversiteit in de eigen tuin te verbeteren. Enkele tips daarvoor zijn: vervang een teveel aan verharding en al het kunstgras door inheemse kruiden en planten, gebruik geen vergif, ook geen azijn, om de stoep onkruidvrij te houden, want juist die “onkruiden” zoals bijvoorbeeld de paardenbloem, zijn enorme nectarbronnen voor veel insecten. Plant vooral oorspronkelijke inheemse planten in je tuin. Zie bijvoorbeeld de website van De Cruydthoeck (www.cruydthoeck.nl). De meeste grote tuincentra hebben de komende tijd veel planten uit het assortiment van deze volledig ecologisch verantwoorde kwekerij en toename van bijen, vlinders en vele andere insecten is vrijwel gegarandeerd. Ook is het nuttig om voor bijvoorbeeld bijen, vlinders en zweefvliegen een vochtige juten of katoenen doek op een zonnige plek te hangen, zodat deze insecten daar veilig en voldoende kunnen drinken, vooral bij zonnig en droog weer.