Noord-Korea doet het kalmer aan (met het uitgeven van boekjes)
Noord-Korea bestaat pas als onafhankelijke staat sinds 1948. Na de Japanse bezetting (tot 1945) werd het grote Korea gesplitst in twee afzonderlijke staten: het noordelijke deel kwam onder invloed van de Sovjet-Unie en het zuidelijke van de Verenigde Staten. Officieel heten ze Democratische Volksrepubliek Korea en Republiek Korea. Het was de bedoeling dat de twee te gelegener tijd weer één zouden worden, maar ze zijn eigenlijk alleen maar verder uit elkaar gegroeid. Het zuiden is een moderne, kapitalistische staat en het noorden kent een vorm van communisme, die aangeduid wordt als juche (zelfvoorzienend, alles voor het volk, en niet voor het individu), ontwikkeld door de Grote Leider, Kim II-sung.
Merkwaardig genoeg verscheen in het noorden in 1981 een eerste postzegelboekje met een wel erg westers thema: de 21e verjaardag van prinses Diana en haar huwelijk met prins Charles. Maar vanaf 1993 hadden de meeste uitgiften een nationaal karakter. Al waren ze uiteindelijk natuurlijk voor de westerse markt bedoeld.
Het land was jarenlang erg actief met het uitgeven van boekjes. Alles bijeen zijn het er sinds 1981 ongeveer 250. Het merendeel ervan heeft naast de normale versie, ook nog exemplaren met een ongeperforeerd velletje. Een wat vreemde gewoonte, die meer landen erop na houden. De prijs ervan is gewoonlijk ook zowat het dubbele van een normaal boekje.
Sinds 2020 verschenen er nog maar weinig: in 2021 slechts één, en in 2022 drie. Een reden voor dit sobere uitgiftebeleid heb ik niet kunnen achterhalen. Wel is het wat ingewikkeld om nieuwe boekjes aan te kopen. Gewoonlijk wordt er uitgeleverd via China en – ofschoon momenteel niet meer – Rusland.
Het enige boekje van 2021 verscheen op 26 november. Het bevat een velletje van slechts twee zegels van elk 30 won. Afgebeeld zijn autobussen: een normale en een dubbeldekker. In het boekje wordt uitdrukkelijk vermeld dat het nieuwe in Noord-Korea vervaardigde bussen betreft. De prijs van het boekje is 115 won, dus 55 won boven de nominale waarde.
Op 17 maart 2022 kwam er een boekje met wintersportzegels. Nu bevat het een velletje met vier zegels van 30 won. Tel er maar weer 55 won bij en de prijs komt op 175 won. Afgebeeld zijn de volgende onderdelen: ijshockey, langebaanschaatsen, skiën en ijsdansen.
Het werd op 10 mei gevolgd door een boekje met giftige planten. Afgebeeld zijn vier 30 won zegels met mooie, maar giftige bloemen. Het gaat daarbij om de vlinderorchidee, de Sint-Jozef plant (deze zegel staat ook op het kaftje afgedrukt), de pantoffelplant en de Anthurium. Ook dit boekje kost 175 won.
Als laatste kwam op 5 september een boekje uit ter gelegenheid van het Internationale Forum ter Bescherming van de Tijger. Dit forum werd op diezelfde 5 september gehouden in Vladivostok, op de eerste dag van het Eastern Economic Forum EEF – 2022. Er waren meer dan 2000 deelnemers uit Rusland en 44 andere landen.
Het boekje bevat vier zegels van 50 won (verkoopprijs dus 255 won), waarop tijgers staan afgebeeld.