Bijgaande brief uit Oostenrijk ontving ik onlangs. Er zit een automaatzegel op met een afbeelding van de Grossglockner, met 3798 m. de hoogste berg van Oostenrijk.

Hij komt om en om uit de automaat met een zegel van een andere berg, de Dachstein 2995 m.

In 2015 is de Grossglockner ook al eens afgebeeld op een rolzegel, geleverd in een doosje van 100 zegels.

Graag neem ik deze gelegenheid te baat om u mee te nemen op een beklimming van deze prachtige bergtop. De Grossglockner ligt pal ten zuiden van Salzburg, midden in Oostenrijk.

Veel mensen kennen de berg vanaf het uitzichtpunt op de Franz Josefshöhe aan een zijtak van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Voor je ligt de Pasterzegletsjer, de langste van Oostenrijk, echter de laatste decennia sterk teruggetrokken.

Van dit klassieke uitzicht heeft de Oostenrijkse Post diverse postzegels uitgegeven:

  • In 1938 een zegel met Edelweiss op de voorgrond;
  • In 1965 een zegel voor het 25-jarig bestaan van de in 1940 voltooide Grossglockner Hochalpenstrasse;
  • In 2000 voor de herdenking van 200 jaar eerstbeklimming van de Grossglockner. Dat was op 28 juli 1800 door de gebroeders Martin en Sepp Klotz met twee kompanen.

Kijken we wat meer close up, dan zien we links op een rotspartij de hoogste berghut van Oostenrijk, de Erzherzog Johann Hütte (3454 m), het uitgangspunt voor de beklimming.

Het bereiken van die hut is al een flinke alpiene tocht op zich. In 1975 is de hut met de top van de Grossglockner afgebeeld op een postzegel voor het 100-jarig bestaan van de Oostenrijkse Alpenclub.

Zoals in alle Oostenrijkse berghutten kun je ook in deze hut een stempel krijgen, maar je moet er dus wel wat voor doen.

Toen ik de Grossglockner enige jaren geleden beklom was het ’s ochtends vroeg prachtig helder weer. Over de sneeuwhelling achter de hut gaat het aanvankelijk matig steil met stijgijzers en touw naar boven.

Onder aan het topgedeelte wordt de klim opeens heel steil, meestal over grote rotsplaten waar de sneeuw vanaf geblazen is. Vanuit die passage kijk je terug op de Erzherzog Johann Hütte, die als een adelaarsnest op de rotsen ligt verankerd.

Hierna bereik je de voortop van de Grossglockner, die met een smal sneeuw- en rotsgraatje is verbonden met de hoofdtop. Er staan ijzeren stangen in de rotsen en de sneeuw, waarlangs je het touw kunt laten lopen. Bij een eventuele glijpartij word je dan opgevangen.

 

Vanaf de top kijk je in de diepte naar de Franz Jozefshöhe, het eind van de autoweg.

Een beklimming van de Grossglockner is een heel aparte belevenis, die wel alpiene ervaring vraagt, maar onuitwisbare indrukken oplevert en dat alles geïllustreerd aan de hand van Oostenrijkse automaatzegels, rolzegels en postzegels.

Share This
Spring naar toolbar