In Memoriam Vera Arkenaar – De Nalatenschapscommissie

Als schrijver van een boekje over Surinaamse Postzegelboekjes weet ik wat het is om een studie op te bouwen en vervolgens op schrift te stellen over het onderwerp Automaatboekjes. Des te meer kan ik waarderen, het werk dat Vera Arkenaar ons heeft nagelaten. Vera is al even geleden overleden, maar wij, Ad, Willem en ondergetekende hebben als Nalatenschapscommissie van de Postaumaat de eer toebedeeld gekregen om haar nalatenschap ten behoeve van haar achterblijvende echtgenote, Hedwig, te verzilveren. De meesten van u zullen het boekwerk kennen (figuur 1.), dat Vera enkele jaren geleden het daglicht heeft doen verschijnen, maar waarschijnlijk weten slechts weinigen wat en hoe zij verzamelde en hoe zij haar collectie documenteerde om tot een gedegen boekwerk te komen dat het is geworden.

Gezegd moet worden, zij heeft dit boekje niet alleen geschreven, dat is gedaan samen met (de heer) Van Apeldoorn. Die heeft de feitelijke rechten op het boekje en de directe documentatie die aan het boekje ten grondslag ligt in bezit en zet het werk voort. Maar getuige de enorme hoeveelheid materiaal die wij bij Hedwig thuis aantroffen, kan het niet anders zijn geweest dan dat Vera een groot aandeel had in het onderzoek, de fotografie en het op schrift stellen van hun beider bevindingen.

Honderden, zo niet duizenden automaatboekjes, allemaal voorzien van nummers, commentaar en in volgorde opgeslagen in dozen zijn er door haar nagelaten. Ten behoeve van goede foto’s, een juiste omschrijving en gedegen onderzoek zijn veel boekjes geheel of gedeeltelijk uit elkaar gehaald. Stokboeken vol met goed gedocumenteerde combinaties en overschotten van combinaties waren het gevolg. Hieronder laten wij u enkele voorbeelden zien.

Daarom laten wij u vandaag enkele van de vele goed gedocumenteerde foutjes zien, op postzegels uit automaatboekje PB33, met de daarbij voor haar verzameling zo kenmerkende gedetailleerde, geprinte en daarmee buitengewoon goed leesbare kaartjes.

In figuur 2 ziet u fout nummer Pb33.10, te vinden op PB33b2 op de 3de zegel van links in de bovenste rij, te weten een “Groene stip rechtsboven in de marge boven C”. De oplettende lezer zal zien, dat er ook nog een rood puntje te zien is op deze foto eveneens in de marge, maar nu op zegel 4 van links af in de bovenste zegelrij.

In figuur 3 treft u nog een voorbeeld aan, namelijk fout nummer PB33.12, eveneens te vinden op PB33b2, maar nu op de 2de zegel van links af in de onderste zegelrij. De omschrijving: “Blauwe stip boven de buik van de 1ste D van NEDERLAND”.

Maar wat veel minder mensen waarschijnlijk wisten, is het feit dat Vera ook een fervent verzamelaar was van de Britse Machins. Ook hier troffen wij grote hoeveelheden stockboeken aan met keurig gedrukte kaartjes voor elk type zegel per drukker gespecificeerd uiteraard en voorzien van allerhande zeer speciale stukken. En ook hier schroomde zij niet om ook boekjes, blokken en prestigeboekjes uit elkaar te halen om allerhande specifieke types naast elkaar te kunnen neerzetten en bestuderen. Van een boek is het hier nooit meer gekomen, daarvoor is ze te jong van ons heen gegaan. Maar mooi was het allemaal zeker.’

Dank je wel Vera, voor de bijdrage aan onze filatelistische bibliotheek die jij geleverd hebt.

Share This
Spring naar toolbar