80 Jaar vrijheid in Brabant

Op 17 september verscheen bij PostNL een postzegelblok met 10 verschillende postzegels met als titel “80 Jaar vrijheid in Brabant” (Afbeelding 01). Dit is ook de dag dat 80 jaar geleden de operatie Market Garden van start ging. Voor Nederland de belangrijkste militaire operatie tijdens de Duitse bezetting omdat die operatie als doel had om geheel Nederland te bevrijden van de Duitse bezetters.

Op het postzegelvel 80 jaar vrijheid in Brabant staan afbeeldingen van strategische bruggen en dropping zones waar parachutisten landden die de bruggen moesten innemen. Op de postzegels staat de waarde aanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door grafisch ontwerper Jan van Mechelen van ZEE [typo]graphic design uit Rotterdam, zo valt te lezen op de website van de Collect Club over deze uitgifte.

De zegels zijn gegomd en hebben het kader van de grijze persoonlijke postzegels voor frankering binnen Nederland tot 20 gram. Het thema Tweede Wereldoorlog blijft ook filatelistisch interessant en relevant. Door de recente oorlog in Oekraïne komt het verleden voor veel Nederlanders ook weer dichterbij en voor de jeugd is het goed zich te realiseren dat vrede geen vanzelfsprekendheid is. De echte getuigen van de Tweede Wereldoorlog worden steeds schaarser maar ze zijn er nog wel en het is belangrijk om hun stem (blijvend) te kunnen horen. De inzet van vele onbaatzuchtige heldhaftige militairen van onze toenmalige bondgenoten heeft ons met onvoorstelbare offers in mei 1945 vrede gebracht. De luxe van (bijna) 80 jaar onafgebroken vrede is aan die helden te danken en helaas op weinig plekken op onze aarde te vinden. Die vrede moeten we nadrukkelijk koesteren. Deze postzegels zijn een steun aan ons allen om dat besef ook door te geven aan de generaties die na ons komen.

De oplage van deze uitgifte is slechts 5.000 blokken. Deze zijn bij de Collect Club te bestellen onder artikelnummer 840055 en verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt tegen de prijs van € 11,40 per blok.

Uitgifte van nieuwe cryptostamp

Op 1 oktober verschijnt de derde Nederlandse cryptostamp met de afbeelding van een draak. Het is ditmaal een gecombineerde uitgifte met de posterijen van Nederland, Oostenrijk, België en Luxemburg. In de laatste vier landen verschijnt deze uitgifte overigens pas op 21 oktober. Voor verdere informatie over deze uitgifte verwijs ik naar de website van PostNL en naar het volgende Bulletin.

Share This
Spring naar toolbar