Europazegels, geliefd verzamelgebied, vooral in boekjes
Zegels met het Europamotief worden nog steeds volop verzameld. Het is daarbij interessant te zien hoe elk land met het thema omgaat. Dat thema wordt bepaald door PostEurop, een associatie van 53 Europese landen, opgericht in 1993 door de CEPT. Deze laatste organisatie kwam al in 1956 bij een beperkt aantal landen met de eerste Europazegels. Nederland was daar ook bij.
De zegels van dit jaar hebben een interessant thema. Elk deelnemend land illustreert op één of meerdere zegels een volksverhaal, sage of mythe uit de eigen geschiedenis. Nog niet zo gemakkelijk natuurlijk, want het is lastig op een postzegel een verhaal af te beelden. Een historisch gebouw, een zeldzame plant of een bedreigde diersoort, om maar wat voorbeelden te noemen, zal voor de ontwerper minder problemen opleveren. Ik ben daarom benieuwd hoe men het abstracte thema ‘Peace’ volgend jaar aanpakt. Aanvankelijk waren er andere thema’s: ‘Onderwater flora en fauna’ (komt nu in 2024) en ‘Nationale Archeologische Ontdekkingen’ (2025). De oorlog in Oekraïne was de aanleiding tot deze verschuiving.
In het augustusnummer van het Bulletin van Postaumaat komt een compleet overzicht van alle Europazegels van 2022, die ook in boekjes verkrijgbaar zijn. Zo’n boekje geeft voor de ontwerper veel mogelijkheden, want de kaft – en eventuele tussenblaadjes – bieden volop ruimte om het betreffende verhaal aan te duiden of samen te vatten.
Lang niet alle landen komen ook met een postzegelboekje. Op dit moment zijn het er in elk geval al meer dan tien. Om de lezer een idee te geven, licht ik er hieronder twee uit.
GRIEKENLAND
Orpheus en de Maenaden
Het is natuurlijk niet verrassend dat de Griekse post een verhaal uit de eigen mythologie neemt. Keuze genoeg. Afgebeeld op de twee zegels is het gevecht tussen de Maenaden en Orpheus. De laatste zou in die strijd het onderspit delven. De Maenaden zijn een soort nimfen die altijd in de buurt van de god Dionysos (van drank, dans en plezier) vertoeven. Ze worden ook wel Bacchanten genoemd. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze hun slachtoffers met grof geweld bevechten, vermoorden en soms nog opeten.
Orpheus kennen we als muzikant die met zijn lier bomen en dieren kan betoveren. Hij is ook bekend uit de mythe waarin hij zijn geliefde Eurydice na haar dood uit de onderwereld weer naar het rijk der levenden wil brengen. De poging mislukte jammerlijk door z’n eigen toedoen. Zelf wordt hij later de dupe van de moordlust van nimfen. Op beide zegels zien we de aanval van de ‘bezeten vrouwen’ op Orpheus.
De zegels van € 2.00 en € 4.50 verschenen op 26 mei. Het boekje bevat twee van deze paren en is vervaardigd in een oplage van 6000 stuks.
Griekenland
NOORWEGEN
Verrassingen in de Noorse bossen
De Scandinavische landen kennen veel mythologische verhalen over figuren die je kunt tegenkomen in de bosgebieden. Op twee zegels geeft de Noorse post er voorbeelden van.
Als eerste de Troll. De afbeelding op de zegel is gebaseerd op de beelden uit de in 2010 verschenen horror-film The Troll Hunter. Drie studenten die een documentaire willen maken over de verboden berenjacht, stuiten op een jager op trollen: reusachtige, afzichtelijke wezens die een bedreiging voor de mens vormen.
Daar tegenover staat de mooie, maar listige bosnimf. Zij vormt een bedreiging van een ander kaliber. Ze is onverzadigbaar: mannen die op haar avances ingaan, verdwijnen voorgoed. Gelukkig kun je ze herkennen, want de verleidelijke blondine heeft een – weliswaar enigszins verstopte – koeienstaart.
Beide zegels zijn alleen verkrijgbaar in boekjes van tien zegels, vijf van elk. Ze hebben als waarde-aanduiding Europa 20g (momenteel 28 kronen). De boekjes zijn in een oplage van 34.000 stuks vervaardigd door Enschedé.